Spring naar de content

De Egyptische Renaissance van KV Turnhout

Twee dagen nadat Vitesse in augustus 2010 was overgenomen door een Georgische miljonair met een vermoeide oogopslag, ging de telefoon. Of ik voor de Volkskrant naar Lierse wilde. Ik zei meteen ja. Lierse kende ik alleen van de bijnaam, ‘Lierke Plezierke’. Ik vermoedde er een boel pret aan te treffen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

Lierse was enkele jaren daarvoor ook overgenomen door een buitenlandse investeerder, Maged Samy.
Samy was van plan met Lierse de Champions League te winnen en was bereid daar veel geld voor te betalen. Lierse vond dat wel een goed idee.
Geld, ambities en kroegen die nooit sluiten; het leek me een uitstekende combi voor een vrolijke reportage.

Gouden ketting
In Lierse sprak ik met Samy, eigenaar van de Egyptische investeringsmaatschappij Wadi Degla. Een ronde man van in de veertig, met een overhemd dat ver openhing en een gouden ketting zichtbaar maakte.
Hij jongleerde voortdurend met drie pakjes sigaretten, legde uit wat hij van plan was met Lierse en deed zijn zevenjarenplan tot in de puntjes uit de doeken. In het kort kwam het ongeveer hier op neer: ‘Als ik een eigen talent verkoop, ben ik uit de kosten. Verkoop ik er twee, dan maak ik winst.’

Een fijn-beroerde wedstrijd
Diezelfde avond was ik te gast bij de wedstrijd Lierse – Kortrijk. Lierse verloor, ondanks de aanwezigheid van de nationale doelman van Japan, een paar Fransen, Zuid-Afrikanen en een handvol Egyptenaren. Het was een fijn-beroerde wedstrijd, ik genoot zoals je ook wel eens kunt genieten van het fietsen door een stortbui. Mijn gedachten dwaalden af naar het handjevol Egyptenaren dat nu zat te kijken naar de verrichtingen van Roel van Hemert en Davy de Beule. Het waren geen vrolijke gedachten.

Nieuwste aankoop: KV Turnhout
Ik ben sinds die zomerse avond nooit meer in Lier geweest, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat Samy wat achterloopt op zijn eigen zevenjarenplan. De club staat op een na laatste in de Belgische Jupiler League.
Misschien is dat wel de reden dat hij er nog een club bijgekocht heeft. Dit keer pakken Samy en Wadi Degla het wat grondiger aan: deze week werd bekend dat KV Turnhout de tweede seizoenshelft ingaat met een volledig Egyptisch team, inclusief Egyptische trainer. Turnhout staat laatste in de Derde Klasse, niet-degraderen is noodzakelijk om te overleven.

Vijftien Egyptenaren op een besneeuwd stationsplein
Buiten sneeuwt het en ik denk aan vijftien Egyptenaren op een besneeuwd stationsplein van Lier. En ik denk aan die paar Egyptenaren, thuis, die niet kunnen slapen, hun tv aanzetten in een wedstrijd van Turnhout vallen en blijven hangen – ondanks de niet te missen tip die in de clubnaam verborgen zit.
Het zijn weer geen vrolijke gedachten.

Onderwerpen