Spring naar de content

Banencarrousel: Waar zijn die CDA’ers toch gebleven? (deel 1)

Na de grote nederlaag bij de afgelopen verkiezingen verdwenen vele CDA’ers van het politieke toneel. Liefst veertien van de eenentwintig Kamerleden (nu: dertien zetels) keerden niet meer terug in Den Haag. En dan zijn er nog de ministers en staatssecretarissen. Waar zijn ze gebleven? Leven ze van het wachtgeld of was er middels de beroemde ‘baantjescarroussel’ al vlot een nieuwe uitdaging voor ze? HP/De Tijd maakte een selectie van de opvallendste ‘verdwijningen’ uit het Haagsche.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pieter Yspeert

Maxime Verhagen
Zijn rol op het Binnenhof was na het klappen van het Catshuisberaad uitgespeeld. Zijn reputatie te bevlekt door de samenwerking met de PVV. Lang heeft de voormalige vicepremier niet zonder werk gezeten: hij is benoemd tot adviseur bij auto- en bussenfabrikant VDL en hij is door de provincie Limburg benoemd tot commissaris bij de Chemelot Campus. Voor de voormalige Minister van Buitenlandse- en Economische Zaken dus geen grote baan in Brussel, geen KLM, maar Limburg. Je zult er maar wonen werken! Heeft hij hiervoor ‘de tranen’ gelaten?

Joop Atsma
De voormalige staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu heeft ook niet lang zonder werk gezeten. Hij doet inmiddels een Jack de Vriesje. Deze week werd bekend dat hij is voorgedragen als voorzitter van het Productschap Vee en Vlees. Erg handig in dezelfde sector te blijven werken, hij kent de mensen toch al uit het wereldje.

Ad Koppejan
De leuke CDA-dissident uit 2010 is inmiddels ondernemer. Met zijn bedrijf Swinth is hij beschikbaar als (interim-)manager en geeft hij adviezen aan overheid en bedrijfsleven. Koppejan startte zijn bedrijf reeds in 1999, maar pauzeerde de werkzaamheden tijdens zijn Kamerlidmaatschap. Wat wij ons afvragen: hoe zou een bespreking met Koppejan verlopen? En waar zou hij advies over geven? “Dreig vooral met dwarsliggen. Maar doe het uiteindelijk toch maar niet, en vertel iets over een groter belang en je stem laten horen.”

Kathleen Ferrier
Ferrier vormde met Ad Koppejan het duo dreigementsdissidenten. Een aantal maanden verder is ze nog niet weer aan het werk. Wel is er een lelie naar haar vernoemd. Bij de NOS blikte ze nog één keer terug op haar roerige laatste jaren in de Kamer. Wellicht heeft Koppejan wel een baantje voor haar? Of een tweede carrière op het podium? Misschien kan ze zichzelf blijven acteren, niemand kan zo fraai net-niet-dwarsliggen als Ferrier.

Sabine Uitslag
Was de nederlaag in september voor en wilde niet herkozen worden in de Kamer. Na haar periode in Den Haag, waar ze door lezers van Veronica magazine werd uitgeroepen tot meest sexy politica, is zij inmiddels verloofd. Ook heeft ze meegedaan aan het AVRO-programma Strictly come dancing, waar ze als derde eindigde. Ze heeft voor het goede doel ook haar zangcarrière weer hervat. Het resultaat ziet u hieronder. Wat kan ze zingen hè?

PS. We kennen haar van het bovenstaande, maar weet iemand eigenlijk nog waar Sabine woordvoerder van was? Een baan in de pr en marketing ligt dan ook meer voor de hand dan een bestuursfunctie.

Volg HP/De Tijd en Pieter Yspeert ook op Twitter.