Spring naar de content

Kan iemand Dijsselbloem nog even helpen aan een visie op de Euro?

Het spel is op de wagen, vandaag stelt Jeroen Dijsselbloem zich kandidaat voor het voorzitterschap van de Eurogroep van ministers van Financiën. Waar een klein land groot in kan zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: K. Buldermans

Toevallig stond er al een afspraak met de huidige voorzitter Juncker in de agenda, dat komt goed uit. Het zou over heel iets anders zijn maar dit kan er nog wel bij. Net zo toevallig was het dat Dijsselbloem de afgelopen dagen even geen tijd had voor zijn lokale besognes. Hij was op pad: een heuse kennismakingstournee. Hij is de nieuwe minister, de anderen kenden hem nog niet. Dat was dus logisch. En ook daar kon dat voorzitterschap nog wel besproken worden bij het agendapunt ‘Wat verder ter tafel komt’ (wvttk).

Visie op de euro
Iedereen leek het wel best te vinden, aanstaande maandag gaat de kogel door de kerk. En opeens is die Franse minister Pierre Moscovici playing hard to get. Hij is benieuwd naar Dijsselbloem’s visie op de euro. Oeps. Dat is een instinker. Want de euro is er, dat kunnen we van Europa niet zeggen. Een visie op de euro kan maar tot twee conclusies leiden. Hij moet weg. Of hij moet blijven. Een visie op Europa laat nog ruim voldoende ruimte voor dagdromen, dat gebouw staat nog in de steigers en die zijn niet hoog genoeg. We kunnen er niet bij. Maar daar vraagt die Fransman dus niet om, een visie op Europa. Dan hebben we over tien jaar nog geen nieuwe voorzitter.

Ik denk dat die Fransman gewoon even zijn tanden wil laten zien. Die Duitsers mogen dan wel twee wereldoorlogen verloren hebben maar inmiddels worden ze wel de baas. En zetten stroman Dijsselbloem neer. Dat mag dan onvermijdelijk zijn maar voor de vorm kan hij nog wel even lastig doen. Om niet te zeggen: treiteren.

Zoals gezegd, ik kom niet verder, qua visie, dan dat de euro zou moeten kunnen blijven of verdwijnen. Meer smaken zie ik niet. Mag ik u oproepen om onze minister van advies te voorzien? Hij heeft nog het weekend om die visie te formuleren. En u heeft toch niks te doen.