Spring naar de content

Banencarrousel: Waar zijn die CDA’ers toch gebleven? (deel 2)

Na de grote nederlaag bij de afgelopen verkiezingen verdwenen vele CDA’ers van het politieke toneel. Liefst veertien van de eenentwintig Kamerleden (nu: dertien zetels) keerden niet meer terug in Den Haag. En dan zijn er nog de ministers en staatssecretarissen. Waar zijn ze gebleven? Leven ze van het wachtgeld of was er middels de beroemde ‘baantjescarroussel’ al vlot een nieuwe uitdaging voor ze? HP/De Tijd maakte een selectie van de opvallendste ‘verdwijningen’ uit het Haagsche. Het eerste deel verscheen vrijdag.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pieter Yspeert

Henk Bleker
Och, Henk Bleker. De ras-Groninger is na zijn veelbewogen periode in het centrum van de macht weer thuis. Hij is ‘gewoon fulltime Groninger.’ Als waarnemend voorzitter loodste hij op een emotioneel congres zijn partij een gedoogkabinet in. Als staatssecretaris maakte hij vooral furore door het briefje aan Mauro aan tafel bij Pauw en Witteman en door te vechten voor het behoud van de Hedwigepolder. Misschien zoekt de plaatselijke manege nog een begeesterde voorzitter?

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Gerd Leers
De olijke Leers was misschien wel het grootste ‘slachtoffer’ van de gedoogconstructie. Of is hij toch gewoon een natte tosti? Hoe het ook zij, Leers was als minister van Immigratie, Integratie en Asiel geen doorslaand succes. Nadien is er van Leers weinig meer vernomen, anders dan wat natrappende bewegingen in de media. Een tip voor Leers: lay low. Wacht tot het draaikonterige imago wat minder prominent in ieders geheugen ligt en word dan adviseur (in de communicatiebranche, echt iets voor hem). Of solliciteer hier.

Marja van Bijsterveld
Deze vrouw zit geramd in het baantjescircuit van het CDA, zult u denken. Ze was immers eerder al wethouder, burgemeester, partijvoorzitter en staatssecretaris voordat ze minister werd in het Kabinet Rutte I. Maar als je alle functies al gehad hebt kom je er ook niet meer voor in aanmerking lijkt het, want tot op heden heeft Van Bijsterveld geen nieuwe functie bemachtigd. Maar het wachtgeld van 80% van haar laatstverdiende beloning (zijnde €144.000, dus een wachtgeld van zo’n €115.000) zal dat leed vast verzachten.

Mirjam Sterk
Evenals Sabine Uitslag, die andere CDA-babe, wilde Mirjam Sterk na de laatste verkiezingen niet herkozen worden. Het baantjescircuit heeft haar nog niets opgeleverd, zij is op dit moment op zoek naar een baan in de media of de non-profitsector. Ook Sterk zingt ondertussen haar noten, bij de a capellaformatie BeSharp. Een televisiecarrière lijkt ons een Sterk plan, misschien de presentatie van een nieuw seizoen Korenslag?

Elly Blanksma-Van den Heuvel
Ze stond vierde op de kandidatenlijst van het CDA bij de vorige verkiezingen en tóch zit ze nu niet in de Kamer. In alle stilte was ze inmiddels voorgedragen als burgemeester van Helmond, een kans die ze wilde grijpen. De partijtop was not amused, maar Blanksma heeft een mooie baan. Vindt ze zelf althans.

Volg HP/De Tijd en Pieter Yspeert ook op Twitter.