Spring naar de content

Onbekend werk Andy Warhol tentoongesteld in Nederland

Een deel van de ruim tweehonderd onbekende vroege tekeningen van Andy Warhol, die onlangs in Amerika werden gevonden, worden deze zomer tentoongesteld in Teylers Museum in Haarlem.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

De tekeningen werden vorig jaar ontdekt door de Duitse galeriehouder Daniel Blau in een opslagruimte van de Andy Warhol Foundation. De vondst is volgens de galeriehouder in alle opzichten verrassend te noemen. Niet alleen omdat men niet bevroedde dat er nog zoveel onbekend werk van de Amerikaanse kunstenaar te vinden zou zijn, maar ook omdat de tekeningen inzicht geven in de ontwikkeling van de kunstenaar. “We zien hier een andere Warhol dan de Warhol die we kennen van de schilderijen van Marilyn Monroe,” zegt Blau tegen The Guardian. “Dit is geen pop-art, maar tekeningen die meer in de stijl zijn van Egon Schiele. Simpel, maar met veel expressie.”

De paar honderd pentekeningen stammen uit het begin van de jaren vijftig, toen een nog jonge Warhol aan het experimenteren was met het vinden van de stijl die bij hem paste. De tekeningen zijn op dit moment te zien in het Louisiana Museum of Modern Art in Denemarken. Daarna, vanaf 1 juni, is een deel van deze werken te zien in Teylers Museum in Haarlem, bevestigt woordvoerder Femke Gerritsma. “Wel moeten we helaas een selectie van de werken maken, omdat we alleen het relatief kleine prentenkabinet tot onze beschikking hebben,” zegt ze. “Onze hoofdconservator is druk bezig met de voorbereidingen, dus binnenkort volgt er meer informatie over de expositie.”

Volgende week verschijnen alle tekeningen in een catalogus. From Silverpoint to Silver Screen, Warhol: The 1950s Drawings. Een klein deel van de collectie vindt u hieronder en op deze website.

———
Volg HP/De Tijd en Nick Muller ook op Twitter