Spring naar de content

PostNL: briefje van € 49.455.375,-

Vorige week werd het beursgenoteerde PostNL, het bedrijf van – voorheen – al die brave postbodes, midscheeps geraakt door de mededeling dat ‘zusje’ TNT niet zou worden overgenomen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

PostNL houdt, sinds de ontvlechting, een zeer groot belang in TNT en zag ernaar uit om dat belang bij die overname te verkopen en zo een flink bedrag aan cash te ontvangen. Die cash was nodig, voor de normale bedrijfsvoering – wij e-mailen ons helemaal suf en PostNL krijgt daarvan de klappen – en een forse dotatie aan het eigen pensioenfonds dat een flink financieringsgat heeft.

Het aandeel kelderde meer dan 40 procent en toen sloegen twee Franse dertigers toe. Jean-Francois Comte en Fabrice Seiman zijn de eigenaren van het Franse hedgefonds Lutetia Capital. Het fonds is zo’n 200 miljoen groot en dan doe je in die wereld niet echt mee. Tenzij je kans ziet er flinke klappers mee te maken. Dan stroomt de nieuwe inleg toe en wordt die 200 miljoen snel een factor groter.

Gisteren werd bekend dat zij op de bodem vorige week een belang namen. Dat moet minder dan 5 procent zijn anders hadden ze het moeten melden bij de AFM. En dat deden ze niet.

Hun scenario lijkt afgekeken van The Children Fund dat jaren geleden ABN AMRO op de knieën kreeg met een belang van nog geen één procent. En een briefje. Dat het anders moest daar. En snel. Dat vinden die Fransen nu ook van PostNL, ze gaan het management ‘helpen’. Hoewel het vermoeden er is dat die hulp vooral henzelf zal betreffen. Dat maakt niet uit, alle aandeelhouders profiteren. Het is met PostNL nu zo gesteld dat er van enige adequate strategie geen sprake lijkt te zijn. De waarde van de hele onderneming op de beurs is soms lager dan het belang in TNT dat het houdt.

Vrijdag sloot het aandeel PostNL op zo’n € 1,77. Gisteren was dat € 1,899. Op één briefje van deze heren. Dat briefje lag waarschijnlijk eerder bij de pers dan bij het management van PostNL. Dat deed zijn werk, die publiciteit. Het aandeel was gisteren verreweg de grootste stijger in de AEX, het maakte PostNl in één dag € 49.455.375,- méér waard. Dat zal wel de eerste fles champagne in het Parijse kantoor van Lutetia Capital hebben veroorzaakt. En er staat nog een kratje klaar.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook.

Onderwerpen