Spring naar de content

Eindelijk! Nederlands grandslamsucces lonkt

Slechts twee overwinningen zijn ‘we’ verwijderd van de eerste grandslameindzege sinds Paul Haarhuis aan de zijde van Jevgeni Kafelnikov in 2002 het mannendubbelspel van Roland Garros won. Robin Haase en Igor Sijsling staan vandaag namelijk in de halve finale van het herendubbel op de Australian Open.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Jansen

En het Nederlandse mannentennis kan wel een succesje gebruiken. Toptalent Thiemo de Bakker presteert wisselvallig, Thomas Schoorel wordt gehinderd door blessures en verschillende Nederlanders blijven steken rond de honderdvijftigste plek op wereldranglijst. Momenteel zijn Robin Haase (53e) en Igor Sijsling (65e) de enige tennissers die ons land vertegenwoordigen in de mondiale top 100.

Dat valt in het niet bij de successen van de gouden generatie die bestond uit onder meer Krajicek, Schalken, Siemerink en de dubbelaars Haarhuis/Eltingh. Zij wonnen gezamenlijk vele Grand Slams en ATP-toernooien en draaiden jarenlang mee in de absolute top van het tennis. Van de huidige generatie wist alleen Robin Haase tweemaal een (relatief klein) ATP-toernooi in Kitzbühl te winnen. Op Grand Slams was de afgelopen jaren het halen van een derde ronde (Haase en De Bakker) het hoogst haalbare.

Dat Sijsling en Haase, die roemloos in de openingsronde van het enkelspel werden uitgeschakeld, hun verblijf in Australië wisten te verlengen tot de tweede toernooiweek is opmerkelijk te noemen. Als dubbelaars speelden ze sinds de zomer van 2010 slechts één wedstrijd, en die verloren ze.

Laten we hopen dat de opvolgers van Eltingh en Haarhuis op de Australian Open zijn opgestaan, want de kans dat één van de mannen in het enkeltoernooi tot de halve finale komt lijkt verwaarloosbaar. Vandaag wacht de laatste horde op weg naar de finale in de Spanjaarden Marcel Granollers en Marc Lopez. Beiden behoren tot de tien beste dubbelspelers van de wereld. Geen gemakkelijke opgave, maar wie weet is het de voorbode van een nieuwe gouden generatie.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook.