Spring naar de content

Frankrijk moet grote mond houden over Brits EU-referendum

Het hoge woord van de Britse premier is er dan eindelijk uit: David Cameron wil een referendum houden onder de bevolking van het Verenigd Koninkrijk over de Britse positie in de EU. Cameron wil meer macht terug naar de lidstaten. Ofwel: hij wil kunnen ‘shoppen’ in de Europese verdragen, of anders heeft Cameron helemaal geen zin meer in EU-deelname. De keuze is aan het volk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pieter Yspeert

Als die in meerderheid tegenstemt kan de Brixit wel eens een feit worden. Frankrijk reageerde cynisch: minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius stelde “een rode loper uit te leggen voor een Brits vertrek” en ze niet te willen tegenhouden. Hij is het duidelijk oneens met de Britse poging de EU-overeenkomst te herzien en dit aan het volk voor te leggen.

Wat deze reactie vreemd en zelfs wat hypocriet maakt is het Franse ‘Non’ uit 2005. Om uw geheugen op te frissen: in een referendum werd gestemd over de Europese Grondwet. Bijna 55 procent van de Franse bevolking stemde tegen, in Nederland zelfs meer dan 60 procent. Een duidelijke stem tegen de overdracht van meer macht aan Brussel.

Maar de Fransen legden dit – net als Nederland – naast zich neer en zijn vrolijk doorgegaan met een verdere Europese eenwording op meerdere terreinen. De Grondwet werd onder een andere naam grotendeels alsnog de EU ingerommeld.

De Britten hebben destijds niet gestemd over de Europese grondwet, maar Cameron doet nu alsnog ongeveer hetzelfde. Hij heeft echter aangegeven de mening van het Britse volk te respecteren: als de Britten in de EU willen blijven, zal hij ze daarin volgen. Daar kan Frankrijk nog een puntje aan zuigen en het zou ze dan ook sieren wat minder hoog van de toren te blazen.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook.