Spring naar de content

Katten zijn funest voor het milieu

“Katten brengen een onherstelbare schade toe aan het milieu,” stelt de vooraanstaande Nieuw-Zeelandse zakenman, econoom en UNICEF-ambassadeur Gareth Morgan. Hij pleit dan ook voor een kattenvrij eiland. Morgan is al stiekem aan het dromen: “Imagine a New Zealand teeming with native wildlife, penguins on the beach, Kiwis roaming about in your garden. Imagine hearing birdsong in our cities. (…) How wonderful would that be?”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Zijn aversie jegens de poes is groot. Op zijn website Cats To Go zet hij zijn filosofie uiteen: “Katten bederven de inheemse vogelpopulatie.” Sterker nog: ze zorgen ervoor dat de rijke fauna van het eiland steeds meer afvlakt. Volgens de kattenhater hebben de huisdieren inmiddels al bijgedragen aan het verdwijnen van negen vogelsoorten van zijn geliefde Nieuw-Zeeland, en daarnaast worden er ook nog eens zo’n dertig andere vogelsoorten door ‘those little balls of fluff’ bedreigd.

‘Ook uw kat is schuldig’
“Kattenbezitters praten net als de ouders van pesters: zoiets doet mijn kind niet. Maar ze doen het wel”, schrijft de boze kiwi. “The fact is that your furry friend is actually a friendly neighbourhood serial killer.” Die bewering onderbouwt hij met cijfers uit wetenschappelijk onderzoek. De website vermeldt dat Nieuw-Zeeland het land is met de meeste katten per hoofd van de bevolking. Elke kat op het eiland, in totaal zo’n 1,4 miljoen, vangt jaarlijks zo’n tachtig vogeltjes. Reken dus maar uit.

Het motief voor deze actie is niet alleen zijn liefde voor vogels, maar heeft ook een economische achtergrond. “New Zealand has an image of being 100% pure. In reality this marketing tag line could not be any further from the truth and the world is finding out. In order for us to continue being a premium clean, green tourism destination we actually need to start making steps in this direction.”

Gelukkig stelt Morgan niet voor om de nog resterende katten op het eiland de kogel te geven. “Een belletje om de nek van uw kat, uw kat binnenhouden en geen nieuw roofdier in huis nemen nemen na het overlijden van uw huidige kat is voldoende om de natuur te helpen.”

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook.