Spring naar de content

Identiteitsfraude op internet: een groot goed!

Internetpiraat Dirk Poot waarschuwde luisteraars van de Tros Nieuwsshow onlangs weer eens voor het gevaar van identiteitsfraude. Dat is namelijk zo gepiept: met een kopietje van uw paspoort, of een brief van de belastingdienst met uw burgerservicenummer. Maar het kan tegenwoordig ook sneller en eenvoudiger: met een nepaccount op Facebook of Twitter.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Simone Olsthoorn

Zo’n nepaccount, waarbij iemand zich als u voordoet, kan erg vervelend zijn. Identiteitsfraude op Twitter is dan ook een vaak gebruikte en effectieve methode om iemand te pesten. Fake-accounts kunnen anderzijds ook voor een hoop hilariteit zorgen. Onze eigen vorstin is er een prachtig voorbeeld van:

En haar collega aan de andere kant van het kanaal kan er ook wat van:

Een wereldleider die – helaas – het internet lijkt te hebben afgesloten voor zijn hele land:

En een filosofisch kindsterretje:

Het in de huid kruipen van een ander persoon levert hilarische commentaren op, waardoor het niet verbazingwekkend is dat er zo veel en vaak zeer succesvolle nepaccounts zijn op Twitter.

Maar hoe leuk de nep-accounts ook zijn, uiteindelijk gaat er natuurlijk niets boven the real deal. Het wil namelijk wel eens gebeuren dat je in een deuk ligt omdat je denkt weer zo’n inventief fake-account op het spoor te zijn, en er dan plots een blauw vinkje (wat betekent: door Twitter gecheckt op echtheid) bij blijkt te staan.

Of, dichter bij huis:

Overigens maken sommige mensen dankbaar gebruik van de vele fake-accounts die op Twitter circuleren.