Spring naar de content

Waar zijn die Kamerleden van GroenLinks toch gebleven?

Na het overzicht van de uit het oog verloren CDA-prominenten zoekt HP/De Tijd nu naar voormalige GroenLinks-Kamerleden. Want u weet: bij de verkiezingen van afgelopen september verloor de partij liefst zes van de tien zetels. En dan werd de partij nog gematst ook, dankzij een restzetel. Waar zijn de voormalige parlementariërs gebleven? En voor hen zonder nieuw emplooi: wat zou ze passen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pieter Yspeert

Jolande Sap
De carrière van Jolande Sap binnen de partij was voortvarend. Ze was politiek talent van het jaar en groeide in enkele jaren door tot partijleider. Daar kwam afgelopen jaar met veel heisa een einde aan: na wat ‘kleine interne strubbelingen’ verprutsten Sap en de haren de Tweede Kamerverkiezingen in september. Sap bleef aanvankelijk aan als fractievoorzitter, maar moest enkele weken later alsnog vertrekken. Wat Sap nu doet is onbekend. Sinds haar vertrek uit Den Haag in oktober is weinig meer van haar vernomen, behalve een interview in de Volkskrant. En zoals dat gaat in de mediacratie zullen we haar toch vooral herinneren van haar stekkermoment. Het zette ons aan het denken: is een baantje als vertegenwoordiger misschien iets?

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Bruno Braakhuis
Braakhuis zat ruim twee jaar in de Kamer. Hij was woordvoerder van onder meer financiën. Hij was kennelijk niet zo tevreden met wat hij heeft bereikt: na zijn vertrek uit de Kamer na de verkiezingen van afgelopen september zegde Braakhuis zijn lidmaatschap van GroenLinks op. In plaats hiervan werd hij lid van de Partij voor de Dieren én (opnieuw, evenals voor zijn tijd bij GroenLinks) de Partij van de Arbeid. De voormalige bankier heeft al snel een nieuwe baan gevonden, hij werkt inmiddels als consultant bij een adviesbureau in Den Haag. Adviesje hier, adviesje daar. Voor de man die inmiddels van drie verschillende politieke partijen lid is geweest heeft hij natuurlijk goede ingangen bij linksgeoriënteerd Nederland.

Tofik Dibi
Misschien wel de man die de stekker uit zijn partij heeft getrokken. Hij zette bovendien zijn eigen loopbaan op het spel door zich na zijn verloren race om het GroenLinks-lijsttrekkerschap op de tiende plaats van de kieslijst te laten zetten. Ook op dat moment was er in de peilingen al geen sprake meer van ook maar de helft van dat zetelaantal. Het kunstje van Sap met de stekkerdoos kwam bovendien uit zijn hoge hoed, dus wellicht kan Dibi aan de bak als tekstschrijver voor een bijna-grappig en zeer flauw televisieprogramma als De Klusjesmannen? In het nieuwe seizoen zal dan, in plaats van Tik hem aan, ouwe!, bij het handjeklappen BAM! worden geroepen.

Ineke van Gent
De spraakmakende Groningse is niet onopgemerkt van het politieke toneel verdwenen. Ze weigerde na haar veertienjarig Kamerlidmaatschap de traditionele Koninklijke onderscheiding en was in een aantal interviews niet mild over haar eigen partij. De onafhankelijke Van Gent heeft er voor zichzelf goed aan gedaan het zinkende groene schip te verlaten. Tegenwoordig stuurt ze via Twitter geregeld foto’s de wereld in vanuit haar prachtige thuisstad Groningen. Ze is daar bezig haar eigen bed&breakfast op te zetten waarvan de naam al bekend is: Buitenhof. Een periode buiten de slangenkuil van haar partij in Den Haag zal haar vast goed doen. Eén ding is alvast dik in orde voor haar b&b, van koffie heeft Van Gent alle verstand.

Volg HP/De Tijd en Pieter Yspeert ook op Twitter.