Spring naar de content

Dreamliner’s accu: hightech en goedkoop, maar niet veilig

Voor vliegtuigbouwer Boeing is het einde van de problemen rond de Dreamliner voorlopig niet in zicht. Het onderzoek naar de falende lithium-ion accu’s gaat door, en de 787 Dreamliners zullen nog enige tijd aan de grond staan. Dit type accu zorgt vaker voor problemen, waarom wordt hij dan gebruikt?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Simone Olsthoorn

De lithium-ion accu, waarmee de Dreamliner is uitgerust, is licht en biedt veel vermogen. Vanwege die eigenschappen past de accu volgens Boeing dan ook het beste bij het design en de gewenste prestaties van hun paradepaardje. Maar, door het vloeibare elektrolyt vliegen ze nogal makkelijk in brand, zoals bij de 787 is gebleken.

Terugroepacties
Het feit dat de lithium-ion accu erg licht ontvlambaar is, bleek vaker. Accuproblemen komen namelijk met enige regelmaat voor bij technologische hoogstandjes. Zo mag je bij Apple nog steeds je eerste generatie iPod Nano ruilen voor een nieuwe, en werden 1,3 miljoen BMW’s een klein jaar geleden van de weg gehaald in verband met accu’s die het lieten afweten. HP en Dell riepen de afgelopen jaren laptops terug, eveneens omdat de accu’s vlam konden vatten. En, last but not least, Boeing is niet de eerste vliegtuigbouwer die problemen heeft ondervonden van de lithium-ion accu’s.

Net nu de Dreamliners door problemen met de bewuste accu aan de grond blijven staan, laat vliegtuigbouwer Cessna weten juist vertrouwen te hebben in dit type. En dat nog geen anderhalf jaar nadat Cessna zelf een terugroepactie moest houden door falende lithium-ion accu’s. Toen er eind 2011 een in brand vloog, moesten alle CJ4+ vliegtuigen binnen een week een nieuwe accu van een ander type krijgen.

Snelle ontwikkeling
Intussen is nog steeds niet bekend wat het onderliggende probleem van de Dreamliner-accu is. Deborah Hersman, voorzitter van het nationale transportveiligheidsorgaan in de Verenigde Staten, liet weten dat onderzoekers van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA een aantal mankementen ontdekt hebben aan de accu’s. Nou nou, wat een doorbraak in het onderzoek!

Duidelijk is, dat de ontwikkeling van de accu de vraag van de voortschrijdende technologie die erop draait niet kan bijhouden. Het is te hopen dat een snelle ontwikkeling van een veilige lithium-ion accu niet al te lang een toekomstdroom blijft. Tot die tijd staat de Dreamliner in ieder geval veilig aan de grond.