Spring naar de content

Financiële crisis beïnvloedt stemgedrag Eurovisie Songfestival

Wanneer won Nederland voor het laatst het Eurovisie Songfestival? Wanneer stonden we überhaupt voor het laatst in de finale? 1975 en 2004: inderdaad niet bepaald scores waar we mee thuis kunnen komen. En de kans dat de deelname van Anouk daar verandering in gaat brengen lijkt ook minimaal, valt op te maken uit onderzoek van het presitigeuze Swiss Federal Institute of Technology (ETH) in Zürich.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Cardol

Zij stellen namelijk dat de stempatronen bij het Songfestival de afgelopen jaren een opvallende koerswijziging hebben ondergaan. En wie is de schuldige? Natuurlijk: de crisis.

“Toen de economieën van landen als Griekenland en Portugal met rampspoed omgeven waren in 2010-2011, vond er een significante verandering van de stempatronen plaats in de competitie. De landen die het meest te lijden hadden begonnen elkaar in de crisis te bevoordelen, alsof ze hun solidariteit wilden tonen,” stellen de onderzoekers in Nature.

Songfestival afspiegeling van spanningen binnen EU
Gevolg is een polarisatie in het stemgedrag. Landen in zwaar weer sympathiseren met elkaar, maar ook de landen die er beter voor staan geven elkaar eerder hun stem. Volgens de onderzoekers zouden de stemmen tijdens het Eurovisie Songfestival wel eens een afspiegeling kunnen zijn van de spanningen en verminderde samenhang in de Unie.

Vriendjespolitiek
Niet iedereen is het met die visie eens, omdat in 2012 de eerder geconstateerde polarisatie veel minder nadrukkelijk aanwezig blijkt te zijn. De onderzoekers bevestigen bij monde van ETH-onderzoeker David Garcia dat meer data nodig is om de relatie tussen crisis en polarisatie echt te kunnen vaststellen meer data nodig is.

Hoewel Zweden vorig jaar liet zien dat je niet in crisis hoeft te zijn om het Songfestival te winnen, weten we al wat we kunnen zeggen als Neerlands hoop Anouk er in de halve uitvliegt: het is allemaal de schuld van de vriendjespolitiek. Zo gaat dat nu eenmaal in de mallemolen van het leven.