Spring naar de content

Rampenscenario SNS Reaal krijgt vorm

Zojuist, nog voor de beurzen openden, kwam SNS met een persbericht. Dat is roeien tegen de stroom in maar een moedige poging om tegenwerk te bieden aan de vele speculaties die, ook op deze plek, de afgelopen weken vorm kregen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

SNS is er vanochtend duidelijk over: er zal een zeer forse emissie van aandelen plaatsvinden en de houders van achtergestelde leningen krijgen klappen. En hoewel het, zoals het er nu naar uitziet, geen overname door de Overheid wordt, zie ik niet goed hoe het betrekken van de achtergestelde obligaties kan zonder inzet van de nieuwe Interventiewet.

J.l. vrijdag klom het aandeel weer ruim 12 procent op speculaties dat het allemaal wel weer los zou lopen met de mogelijke oplossingen. Ik ben heel benieuwd hoe het aandeel straks zal openen nu dit persbericht er is. SNS is een paar honderd miljoen waard op de beurs en er moeten waarschijnlijk miljarden aan garantievermogen bij, in aandelen en achtergestelde leningen. dat wordt een enorme verwatering voor de bestaande aandeelhouders.

Uit de berichtgeving maak ik op dat er naar een wel zeer ongebruikelijke oplossing moet worden gezocht. Zou de Overheid de bank overnemen, dan zou het directe gevolg zijn dat ons begrotingstekort weer boven de Brusselse norm komt en we met z’n allen nog meer bezuinigingen voor onze kiezen krijgen. Allemaal bezuinigen voor SNS Reaal, dat is politiek onverkoopbaar. ING en/of ABN AMRO het laten overnemen mag ook niet van Brussel, zolang die nog Overheidssteun genieten. Eigenlijk zijn alle onder de omstandigheden redelijke opties op. Dat maakt me des te meer benieuwd naar de oplossing die er een dezer dagen toch echt op tafel moet komen.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook of neem een abonnement op onze nieuwsbrief!