Spring naar de content

Wie heeft de grootste? Facebook en Twitter steggelen over Vine

De jarenlange strijd tussen Facebook en Twitter is door de lancering van de nieuwe videodienst Vine weer opgelaaid. Facebook heeft de video-applicatie (eigendom van Twitter) direct al geblokkeerd. En wie worden de dupe van dit kinderachtige haantjesgedrag op het online schoolplein? Juist, u en ik.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Het is een leuk concept, dat Vine. Tweeps die in het bezit zijn van een iPhone hebben de mogelijk om video’s van maximaal zes seconden te filmen en op hun account te plaatsen – eigenlijk een tweet in de vorm van een video. De gedachte erachter is dat de beperkte lengte de creativiteit van de gebruikers zal inspireren. En eerlijk is eerlijk: in de korte tijd dat de nieuwe applicatie online is zijn er al best wat leuke fragmenten geplaatst.

Twitter en Facebook: water en vuur
“De Instagram voor video’s,” zoals de nieuwe dienst door de early adepters ook wel wordt genoemd, had de mogelijkheid om Facebookvrienden te zoeken die ook van Vine gebruik maken. Inderdaad, had. Kort na de lancering heeft Facebook de filmpjesdienst geblokkeerd, en in de nieuwste versie van Vine is de optie om Facebookcontacten te zoeken zelfs al verwijderd. We zullen nu dus handmatig op zoek moeten naar onze vrienden. En dat is zeer omslachtig, zeker als je weet dat het veel makkelijker kan.

Vanwaar deze beslissing van Facebook? Om dit te begrijpen moeten we een stap terug in de tijd doen. Naar juli 2012 om exact te zijn, drie maanden nadat Facebook de fotodienst Instagram lanceerde. Twitter besloot om de optie om in contact te komen met Twittervrienden via Instagram te blokkeren. Een plagerijtje. Facebook gaf Twitter korte tijd later een trap na door ervoor te zorgen dat Instagramfoto’s niet in de tweet te zien kunnen zijn, maar dat er op een link geklikt moet worden om de foto te bekijken.

Wij worden de dupe
En nu blokkeert Facebook wederom een samenwerking met Twitter. Een officiële verklaring is er niet, maar de mogelijkheid bestaat dat Facebook zélf aan een videodienst werkt. Hoe dan ook: de wederzijdse plagerijtjes tussen beide partijen zorgen ervoor dat het gebruiksgemak van de sociale media danig wordt beteugeld. Hoe makkelijk zou het zijn als Facebook, Twitter, Instagram en nu dus ook Vine zonder gedoe aan elkaar gekoppeld zouden zijn en de twee bedrijven zouden gaan samenwerken in plaats van tegenwerken? Vooralsnog blijft dat een utopie: zolang de stoerste jongetjes van het schoolplein geen nieuwe tegenstander krijgen, zullen ze met elkaar blijven stoeien.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook.