Spring naar de content
bron: anp

Roberto Payer: ‘Economie volgt cultuur’

In klassehotel zijn de kleinste details een kwestie van leven of dood. Roberto Payer, al twee decennia directeur van het hoofdstedelijke Hilton, is dan ook tot op de millimeter nauwkeurig –  tot wanhoop van zijn personeel. Gesprek over totale symmetrie, de Italiaanse keuken en het belang van Amsterdam als museumstad. ‘Economie volgt cultuur.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Lodewijk van der Peet

Het betonnen gebouw tussen Berlages kroonjuwelen in het mondaine Amsterdam Oud-Zuid heb ik altijd afschuwelijk gevonden. Toch omarm ik het, misschien wel omdat het deel uitmaakt van onze nationale geschiedenis. Iedereen weet dat John en Yoko hier in 1969 hun Bed-In hielden en Herman Brood er in 2001 van het dak sprong. Het was het onderkomen van het eerste casino van Nederland. Toen Klaas Bruinsma in 1991 om de hoek (voor de deur van de inpandige nachtclub Juliana’s) werd neergeschoten, ging barretje Hilton dicht; de penoze en de onroerendgoedbazen die het hadden gekaapt, schrikten nette mensen af. Maar het Hilton is ook beroemd geworden als het eerste internationale hotel in Nederland – the American way of life, geopend door Conrad Hilton hemzelf, met prins Bernhard aan zijn zijde. Een plek waar presidenten, Michael Jackson en koningen graag logeerden. Waar de spelers van het Nederlands elftal zich ontspannen voordat ze naar de Arena gaan. Het Hilton heeft, kortom, veel verhalen. En is het enige hotel van Nederland met een directeur die we allemaal kennen. Een markante man met een Italiaans accent, die er sinds 1992 de scepter zwaait.

Ik ben altijd een half uur voor een interviewafspraak aanwezig; de informatie die je opdoet tijdens het wachten in de receptie, of in dit geval de lobby, is buitengewoon waardevol. Hoe gaan de mensen met elkaar om? Hoe reageren ze op een bezoeker? Niet zelden word je volstrekt genegeerd en ben je getuige van gesprekken die een journalist anders nooit te horen krijgt.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap