Spring naar de content
bron: pexels

Baas in eigen beurs

De helft van de Nederlandse vrouwen laat zich nog onderhouden, meestal door hun echtgenoot. Geldzaken vinden ze te ingewikkeld, er met hun partner over praten niet romantisch. Maar wat als het misgaat? Een rondgang langs bijstandsmoeders, succesvrouwen, experts en coaches. ‘Een onafhankelijke vrouw is juist sexy.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pauline Bijster

Jezelf tegen brand verzekeren is voor de meeste mensen vanzelfsprekend, maar tegen een echtscheiding verzekert niemand zich. Terwijl scheidingen veel vaker voorkomen, en de financiële gevolgen vaak minstens zo ernstig zijn, vooral voor vrouwen. Veel vrouwen trouwen nog steeds zonder te bedenken hoe ze het zullen aanpakken wanneer hun man als kostwinner wegvalt.

Nu kun je denken: wat een ouderwetse onzin, dan verdienen ze toch zelf geld? Maar zo gemakkelijk gaat dat blijkbaar (nog) niet. Even wat cijfers. Drie miljoen vrouwen in Nederland zorgen niet zelf voor brood op de plank, blijkt uit een onderzoek dat E-Quality in 2010 uitvoerde voor de Delta Lloyd Foundation.Liefst de helft van alle vrouwen tussen de vijftien en 65 jaar is financieel afhankelijk van partner, familie of overheid, zo berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 2011, tegenover een kwart van de mannen. Na een echtscheiding zijn de verhoudingen volgens E-Quality nog schever: vrouwen leveren dan gemiddeld 23 procent in, terwijl mannen er zeven procent op vooruit gaan.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen