Spring naar de content
bron: pexels

De geneeskunde is ziek

Slecht opgezette studies, weggemoffelde onderzoeksresultaten, incompetente controle-instanties en een goed geoliede marketingmachine. Het kan levensgevaarlijke gevolgen hebben voor de patiënt. De Britse arts Ben Goldacre roept ons allemaal op om in actie te komen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dieter De Cleene

Studies die zijn gefinancierd door farmaceutische bedrijven worden vaak alleen in vakbladen gepubliceerd als de resultaten positief zijn. Studies met een negatieve uitkomst komen uitsluitend op minder hoog aangeschreven websites terecht. Tot die conclusie kwam Jarno Hoekman onlangs in zijn promotieonderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Hoekman verzamelde 329 klinische studies naar nieuwe diabetesmedicijnen, waarvan tachtig procent door de farmaceutische industrie werd gefinancierd. Sinds enkele jaren is het in Europa en de Verenigde Staten wettelijk verplicht dat studies voor aanvang in een online databank worden geregistreerd, en de resultaten binnen een jaar na afronding van het onderzoek openbaar worden gemaakt. Die regeling kwam er om te voorkomen dat tegenvallende resultaten onder de mat worden geveegd, zodat een vertekend beeld ontstaat van de doeltreffendheid van nieuwe geneesmiddelen en hun bijwerkingen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap