Spring naar de content

Waar zijn de verdwenen PvdA’ers gebleven?

Vooruit, de Partij van de Arbeid boekte een forse winst bij de afgelopen verkiezingen. Dat liet onverlet dat er nog behoorlijk wat vertrouwde gezichten van het politieke toneel zijn verdwenen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pieter Yspeert

In deze serie duikt HP/De Tijd in het zwarte gat van de oud-Kamerleden om te kijken waar ze nu mee bezig zijn. Met uiteraard een tip voor zij die via de baantjescarroussel nog niet aan de bak zijn gekomen. Eerder al zochten we naar CDA’ers (deel 1 en 2) en GroenLinks-Kamerleden.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Nebahat Albayrak
De manier waarop deze dame uit Den Haag verdween deed toch wat wenkbrauwen fronsen. In mei 2012 maakte ze bekend niet opnieuw in de Kamer te willen plaatsnemen. Een paar maanden eerder deed ze immers nog een vergeefse gooi naar het partijleiderschap. Alles of niets dus, voor deze Turks-Nederlandse vrouw (excuses voor het jeroenpauwtje). Inmiddels is ze weer onder dak, sinds oktober werkt ze bij de grootste verzamelbak oud-PvdA-politici: Shell. Daar doet ze nu ‘iets met communicatie’.

Gerdi Verbeet
De voormalige ‘juffrouw’ van de Tweede Kamer was de Haagse voorzittershamer na zes jaar beu. In plaats daarvan hanteert ze nu… Juist, een andere voorzittershamer. Verbeet is het schoolvoorbeeld van de parlementariër voor wat betreft ‘carrouselbaantjes’. Ze zijn nog net op één hand te tellen: ze is voorzitter van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie NPCF, past op de dieren van Artis en is voorzitter van de stichting Meedoen mogelijk maken. De laatste is een fusie van het Revalidatiefonds en het Fonds verstandelijk gehandicapten. O, dan vergeten we bijna de leukste nog: muziekliefhebster Verbeet is ook nog secretaris van de Nederlandse Bachvereniging.

John Leerdam
Oké, Leerdam is al iets langer uit de Kamer dan sinds de verkiezingen van september. De reden van zijn vertrek was echter zo onvergetelijk hilarisch dat hij toch een plekje in deze lijst heeft verdiend. U weet het ongetwijfeld nog: hij ging in een lollig spelletje op 3FM zo ver met de verslaggever mee in diens vraagstelling dat hij zichzelf onsterfelijk belachelijk maakte. Normaal gesproken zijn er voor PvdA’ers die de Kamer verlaten voldoende nieuwe (bij)banen. Leerdam echter werd zélfs gepasseerd als stadsdeelvoorzitter in Amsterdam Zuidoost. Wat rest Leerdam nu? Hij heeft zijn eigen productiebedrijf J Leerdam producties, zonder website. Och ja, hij kan natuurlijk een gooi doen naar de titel in een nieuw seizoen van De Slimste Mens, misschien kan hij nog iets van zijn reputatie redden…

Opdat we het niet meer zullen oprakelen: nog één keer het filmpje dat het einde van John Leerdam’s politieke carrière inluidde

———
Volg HP/De Tijd en Pieter Yspeert ook op Twitter, of schrijf u in voor onze nieuwsbrief!