Spring naar de content

Politiek moment van de week: Beatrix treedt terug als koningin

Het was natuurlijk de week van de abdicatie. U moet onder een steen gelegen hebben om dit nieuws te hebben kunnen ontwijken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pieter Yspeert

De vele extra journaals bevatten zó veel zogenaamde voxpopjes dat u waarschijnlijk zelf op televisie bent geweest om het nieuws te duiden. Nog eenmaal dan: koningin Beatrix treedt terug op 30 april en zal dan worden opgevolgd door Willem-Alexander.

In de serie ‘Politiek moment van de week’ belicht HP/De Tijd wekelijks een bijzonder moment in de vaderlandse politiek. Een bijzondere Kamervraag, een opvallende motie; de krenten uit de Haagse pap.

Beatrix
Na exact 33 jaar op de troon houdt Beatrix het voor gezien. De tijd is gekomen om het stokje over te dragen aan een ‘nieuwe generatie’. Aan koning Willem-Alexander en koningin Máxima de zware taak net zo geliefd te worden als Beatrix.

De lijsttrekkers van de verschillende partijen reageerden allen opvallend lief op het nieuws. Er werd dan ook geen politieke show van de aankondiging gemaakt. Dat komt wellicht later nog. Op dit moment was er vooral lof en waardering voor de koningin, voor hoe ze menselijk én professioneel bleef ondanks tegenslagen op persoonlijk gebied.

Politiek of niet?
Is de abdcatie van de koningin politiek? Dit is wat dubbelzinnig. Er gaat natuurlijk geen enkele vorm van verkiezingen aan vooraf, dus politiek in de zin van democratisch is het bepaald niet. Maar de koning heeft wel invloed op de politieke gang van zaken in Nederland, dus in dat opzicht is het wel degelijk een politiek gebeuren.

Hoe het ook zij: de kranten stonden er vol mee, en u smulde er van. Dus konden we er niet omheen: Beatrix’ aftreden is met voorsprong dé politieke gebeurtenis van deze week.

Het politieke moment van vorige week: De motie tegen Jeroen Dijsselbloem.

———
Volg HP/De Tijd en Pieter Yspeert ook op Twitter, of schrijf u in voor onze nieuwsbrief!