Spring naar de content

Ratrace naar Mars loopt via de maan

In dezelfde week dat Iran naar eigen zeggen een aap de ruimte in schoot, maakte de Europese ruimtevaartorganisatie ESA bekend dat ze meewerkt aan een nieuwe maanraket. Nu, ruim veertig jaar nadat de laatste mens voet op de maan zette, is ruimtevaart weer helemaal hot.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Simone Olsthoorn

Het Iraanse aapje werd maar een klein stukje het heelal ingeschoten, en dat gaat de rasechte visionair natuurlijk lang niet ver genoeg. We moeten weer naar de maan! Dat ding kan toch zeker niet braak blijven liggen in een tijd van grondstoffen die op aarde uitgeput raken. Op die zwevende steen is van alles te halen!

Een race
In 2017 moet de eerste onbemande vlucht van het project waar ESA aan werkt een rondje om de maan maken. Helaas zonder uitverkoren muizen, apen of honden om de vlucht wat extra cachet te geven. Drie jaar later staat de eerste bemande vlucht gepland.

ESA werkt samen met de NASA. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie kampt de laatste jaren met slinkende budgetten, maar heeft ambities om weer op de maan te landen. Twee weken geleden ging NASA daarom een verbond aan met Bigelow Aerospace, van de steenrijke ruimteliefhebber Robert Bigelow. Het bouwen van een basis op de maan behoort nu zomaar tot de mogelijkheden. Een deadline hiervoor heeft het team nog niet.

Uiteraard kunnen de Chinezen niet achterblijven. Het Chinese maanprogramma, onder leiding van de China National Space Administration (CNSA), heeft voor 2025 een bemande vlucht op de agenda staan. Wat aan de late kant, want wie weet zijn de Amerikanen en Europeanen er dan al vijf jaar bezig.

Nog liever naar Mars
En zijn we eenmaal op de maan, dan is niet meer de sky, maar het universum de limit. We moeten naar Mars! De nieuwe maanraket van NASA en ESA moet, zoals gezegd, in 2020 mensen naar de maan kunnen brengen, maar al in 2023 verwacht het jonge Nederlandse bedrijf Mars One een kolonie op Mars te kunnen vestigen. Het denkt deze te kunnen financieren met een realityshow over de expeditie.

Wie moet de doelen bijstellen? Is Mars One te ambitieus? Of zijn de ESA, NASA en de CNSA gewoon niet ambitieus genoeg? Emeritus hoogleraar en Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft, natuurkundige van beroep, gelooft in ieder geval in de haalbaarheid van het Mars One project.

Prijzige business
Een flinke duit zal het zeker kosten. Logisch ook, want if you pay peanuts, you get monkeys. De benodigde financiën voor alle activiteiten zullen dus opgebracht moeten worden door samenwerkingsverbanden, rijke enthousiastelingen en televisieformats. Investeerders aantrekken volgens het adagium ‘De beste reclame ben je zelf‘ wordt overigens niet toegepast, een van de initiators van Mars One wil zelf niet mee.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook of schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Onderwerpen