Spring naar de content

Ha, eindelijk weer eens een boekhoudschandaal: Imtech

UPDATE 12:30 UUR  Lang geleden, een jaar of tien ongeveer, was ik op een dag toevallig erg liquide in mijn portefeuille. Dat was puur geluk. Want die dag brak het boekhoudschandaal van Ahold uit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

De koers kelderde enorm, geholpen door nogal wat orders die 'bestens' op een stoploss in de diverse orderboeken lagen. Voor de financiële leken onder u: als je aandelen hebt en je wilt zeker weten dat je ze verkoopt als de koers onder een bepaald niveau komt, dan leg je een stoploss in het systeem. Stel, je kocht ze voor 10 en wilt niet meer dan 2,50 verliezen - je wilt natuurlijk helemaal niet verliezen maar soms lopende zaken anders - dan leg je een stoploss in van 7,50. Het 'systeem', bijvoorbeeld van Alex of Binck, start dan automatisch een verkooporder zodra de koers 7,50 bereikt. Dat wil nog niet zeggen dat dit ook uw opbrengst wordt, de order wordt dan 'bestens' - dat betekent: tegen de best mogelijke koers - uitgevoerd. Dat kan dramatische gevolgen hebben want op zo'n moment blijkt dat er heel veel stoploss-orders worden getriggerd en die veroorzaken een lawine aan verkoopdruk. De prijs daalt dan en daalt verder, vergelijk het met een brand in een disco waarbij iedereen tegelijk de uitgang probeert te bereiken.

Vanochtend meldde het Midkap-aandeel Imtech een aantal flinke tegenvallers in Polen. Er is waarschijnlijk geknoeid door het lokale management. Ze hebben - voor zover nu bekend - niet met de hand in de kas gezeten, wel is er sprake van dat grote opdrachtgevers hun verplichtingen niet blijken te kunnen nakomen omdat ze de financiering van projecten die Imtech uitvoert niet rond hadden. Over Imtech deden  afgelopen jaar al veel verhalen de ronde, de financiële situatie zou een stuik minder rooskleurig zijn dan formeel werd gemeld. Tegelijk wisten we uit het AFM-register dat nogal wat grote partijen Short-posities hadden: ze speculeerden op een forse daling. Vandaag gaat daar al vroeg de champagne open. Een globale berekening aan de hand van het AFM-register leert dat er tussen de 7 en 8 procent van de uitstaande aandelen is gemoeid met de bij de AFM bekend Short-posities, dat zijn ruim 6,5 miljoen aandelen. In werkelijkheid zal het meer zijn omdat veel Shorts onder de meldingsdrempel blijven. De kans is groot dat Shorters vandaag tussen de 50 en 100 miljoen verdienen aan het instorten van de koers. Het aandeel kelderde tussen de 30 en 40 procent in het eerste uur. Die daling gaat waarschijnlijk dieper vanwege al die automatische orders die worden uitgevoerd. Aan het eind van de beursdag weet je bijna zeker dat de koers toch weer flink hoger zal zijn dan het laagste niveau eerder op de dag. De paniek is over. Ruim tien jaar geleden profiteerde ik binnen dag op die manier flink van Ahold. Dus, voor wie durft: vandaag is het Imtech-dag.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook of schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Onderwerpen