Spring naar de content

Veel doden in Amerika door oorlogstrauma’s

Het is geen goede week voor het imago van het Amerikaanse leger. In de week waarin bekend werd dat het aantal oorlogsveteranen dat zelfmoord pleegt nog groter is dan aangenomen, kwam bij een bizar schietincident ook de ‘American sniper’ om het leven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Cardol

Chris Kyle, die als NAVY Seal in Irak diende, werd gezien als één van de beste snipers van de Verenigde Staten. Na zijn militaire carrière schreef Kyle ‘American Sniper: The Autobiography of the Most Lethal Sniper in U.S. Military History’ en bracht bij wijze van therapie regelmatig tijd met medeveteranen door op de schietbaan.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Zo ook op 2 februari toen Kyle volgens de Texaanse autoriteiten met Irak- en Afghanistanveteraan Eddy Ray Routh naar de schietbaan in Glen Rose. Eddy Ray Routh die na zijn tijd in het leger aan psychische aandoeningen zou lijden, richtte op de schietbaan zijn pistool op de ‘American sniper’ en vluchtte nadat hij Kyle had doodgeschoten.

Het nieuws van de dood van één van Amerika’s meest beroemde oorlogsveteranen komt in een week dat de Departments of Veteran Affairs bekend maakte dat er tussen 1999 en 2010 iedere dag 22 oorlogsveteranen zelfmoord pleegt. “”What we’re seeing is an extraordinary tragedy which speaks to the horror of war and the need for us to do a much better job of assisting our soldiers and their families after they return home,” stelde Bernie Sanders, senator van de Veterans Affairs Committee.

Nu Obama de afgelopen jaren heeft besloten zijn leger zowel uit Afghanistan als uit Irak te laten terugkeren, valt te verwachten dat er de komende tijd nog wel meer getraumatiseerde soldaten bij hun gezinnen zullen terugkeren. De Veteran Affairs hebben dan ook besloten fors te investeren in extra personeel voor geestelijke gezondheidszorg.

 

——
 Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

  Volg HP/ De Tijd.

 Volg HP/ De Tijd op Facebook