Spring naar de content

CDA maakt zich klaar voor nieuwe coalitie

Er komen vanuit het perspectief van mogelijk toekomstige verkiezingswinst bemoedigende standpunten uit de CDA-hoek. Er lijkt daar een focus te ontstaan op de huizenmarkt – en in het verlengde: de bouw – en Europa. Het CDA werd gisteren door Geert Wilders hartelijk welkom geheten in zijn kamp, in zijn ogen gaat er iets heel moois bloeien.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Dat het CDA de PVV op het oog heeft als toekomstige coalitie-partner lijkt me niet waarschijnlijk. En tegelijk niet onmogelijk zoals al eerder is gebleken. Maar het moet in VVD-kringen niet onwelkom zijn als het CDA wat populistische standpunten inneemt, daarmee in de peilingen zal groeien en intussen dichter tegen het VVD-gedachtegoed aanschurkt dan de VVD vanwege het huidige huwelijk met de PvdA mag uitdragen.

Dat moet een lekker gevoel zijn want elke huizenbezitter, of beoogde huizenbezitter, vindt dat het zo niet verder kan. Ook in de bouw wordt geschreeuwd om meer werk. of überhaupt werk. En wat Europa ons voor goeds heeft gebracht is ook lang niet iedereen duidelijk. In elk geval willen we niet dat er nog meer aan zeggenschap naar Brussel gaat, het moet eerder minder. Dat heeft de Britse premier David Cameron als eerste verwoord en zijn aanhang groeit, ook in Nederland.

Het moet gezegd: Van Haersma Buma voelt het feilloos aan. De VVD hangt in de touwen, die ruilt de PvdA net zo makkelijk in voor het CDA als daar voordeel valt te behalen. Voor de PvdA moet dat een steeds minder comfortabel gevoel zijn: zijn ze eindelijk naar rechts opgeschoven, moeten ze zich nog steeds zorgen maken. Er is op deze site al eerder geschreven dat er toch binnenkort andere maatregelen op de huizenmarkt moeten komen. Want dit slachtoffer ligt nu al jaren op de grond en ze blijven maar schoppen.

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook