Spring naar de content

In de huid van … Sjoerd van Keulen

‘In de huid van’ is een nieuwe rubriek. Schrijfster Carlijn Vis kruipt wekelijks ‘in de huid van’ iemand die in het nieuws is.Wat gaat er in zijn/haar hoofd om? Fictie ligt dicht bij de werkelijkheid… Vandaag krijgt Carlijn in de huid van Sjoerd van Keulen, voormalig baas van de SNS Bank.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Vis

Een hel. De telefoon rinkelde non-stop, ik móést soms wel opnemen, de enige manier om het rinkelen te laten stoppen.Het begon met oud-collega’s en vrienden, later journalisten. Ratten. Allemaal willen ze weten wat ik van Jeroen Dijsselbloem vind.

Twintig keer draaide ik hetzelfde verhaaltje af en ik werd er steeds beter in, mijn woordkeus steeds treffender, mijn verhaal steeds geloofwaardiger. ‘Ik heb met ontsteltenis kennis genomen van de ontwikkelingen bij SNS REAAL, uitmondend in een nationalisatie.’ Dat was hem. Zo is het. Ondertussen werd mijn batterij steeds leger. Ik heb de halve zaterdag op mijn knieën op de grond doorgebracht, bij het stopcontact onder mijn bureau, bellend terwijl mijn mobiel werd opgeladen.

Zondag dacht ik dat ik m’n portie wel had gehad, maar toen zei Samsom ineens bij Eva Jinek op Zondag dat de bonussen van de SNS-top teruggehaald moesten worden. Dat kan helemaal niet, er is wetgeving over maar die moet de Eerste Kamer nog goedkeuren; dat zal dus nog wel even duren. Dankzij de opmerking van Samsom hingen wel weer dezelfde journalisten aan de telefoon, met dezelfde vraag: ‘Kunt u hier een reactie op geven?’ En: ‘Bent u het eens met Dijsselbloem dat het niet gepast is dat u nog langer voorzitter bent van het Holland Financial Centre?’

Knettergek werd ik ervan. En waarom had ik verdomme geen stopcontact op oorhoogte? Maandag fírst thíng ga ik weg, nog een keer mijn volzin gebruiken. Jelle Brandt Corstius twitterde nogmaals dat ik mijn bonus moest inleveren. Dankzij zijn oproep zit míjn mailbox vol met haatmail en hij bij Pauw & Witteman om het uit te leggen. Slimme journalist, dat moet ik hem nageven. Rat.

——
 Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

  Volg HP/ De Tijd.

 Volg HP/ De Tijd op Facebook