Spring naar de content

Donald Trump eist vijf miljoen van komiek

Donald Trump lijkt niet helemaal goed te begrijpen wat satire is: de Amerikaanse miljardair sleept Bill Maher voor de rechter, en eist vijf miljoen dollar van de komiek. Geld dat Maher bij wijze van grap aanbood als Trump kon bewijzen dat zijn vader geen oerang-oetang is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Aaron van Wirdum

De steenrijke en publiciteitsgeile Amerikaanse magnaat Donald Trump heeft het nieuws weer eens weten te halen met een onnozele actie. Al in aanloop van de presidentsverkiezingen heeft hij zichzelf opgeworpen als frontman van de “birthers”, de “belangengroep” die niet gelooft dat Barrack Obama in de VS is geboren en daarom onwettig in het Witte Huis vertoeft. Maar hoewel de president in 2011 gehoor gaf aan het verzoek zijn geboortecertificaat te publiceren, is Trump nog niet tevreden. De zakenman loofde in oktober vijf miljoen dollar uit aan een goed doel naar keuze als Obama allerlei aanvullende persoonlijke documentatie zou vrijgeven. Pas dan is de miljardair echt overtuigd.

Voor de progressief-liberale komiek Bill Maher reden zich met de zaak te bemoeien. In navolging van een segment in zijn eigen wekelijkse satirische show (Real Time with Bill Maher) sprak de grappenmaker als gast bij Jay Leno’s The Tonight Show zijn vermoeden uit dat Trump weleens het product zou kunnen zijn van een intieme avond tussen moeder Trump en een aap. Het kapsel van de miljardair en het haar van een oranje oerang-oetang zijn namelijk “de enige twee dingen in de natuur met exact diezelfde kleur”. Om de twijfel voor eens en altijd weg te nemen loofde ook Maher daarom een geldprijs uit, ditmaal als Trump kon bewijzen dat zijn vader geen aap is. Een geldprijs van – inderdaad – vijf miljoen dollar.

Trump besloot al snel op het aanbod in te gaan. Een dag na het televisieoptreden stuurde de excentrieke miljardair een brief naar Maher, met daarin een kopie van Trumps geboortecertificataat besloten. Volgens dit certificaat is Fred Trump de vader van Donald. En Fred Trump is geen oerang-oetang, naar het schijnt.

Maar Maher kwam niet over de brug met het geld, dat overigens ook aan een goed doel naar Trumps keuze zou worden gedoneerd. De “hairclub for men” bijvoorbeeld, of het “institute of encouragable douchbaggery”, aldus Maher. Nu Maher zijn “belofte” niet heeft gehouden, is de maat voor Trump vol. Hij heeft de komiek aangeklaagd voor de toegezegde vijf miljoen dollar.

Hoewel het natuurlijk niet uit te sluiten is dat we hier te maken hebben met een meestergrap. Het zou zomaar kunnen dat de rechtszaak zelf satirisch is bedoeld. Of, misschien nog realistischer, dat de hele persoon Donald Trump een groot persiflage is. Een typetje, gespeeld door een avant-garde komisch genie die zijn rol al jarenlang publiekelijk vasthoudt. Wanneer Trump straks aan het eind van zijn leven in een laatste televisie-interview wordt gevraagd naar alle fratsen, zal hij dan misschien zijn blik naar de camera wenden, zijn uitdrukking ontspannen en in een zeldzaam moment van oprechtheid zijn pruik met ingehouden lach van zijn kruin vegen. Gevolgd door de legendarische en met een genoegelijke opluchting uitgesproken woorden: “And you all bought every single moment of it.”

Ja of de man is gewoon een humorloze dwaas. Dat kan ook.

 

Bill Maher in The Tonight Show:

 

Donald Trumps aanbod aan president Obama:

——
 Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

  Volg HP/ De Tijd.

 Volg HP/ De Tijd op Facebook

Onderwerpen