Spring naar de content

Het eerste verticale bos staat in Milaan

Dit is misschien wel het meest bijzondere architectonische experiment van het jaar: het ‘Bosco Verticale’ in Milaan. Inderdaad, een verticaal bos van ruim honderd meter hoog.Het idee komt van de Italiaanse architect Stefano Boeri. Hij bedacht een manier om middenin de metropool een bos aan te leggen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Het idee is simpel: bouw twee appartementencomplexen (van respectievelijk 111 en 79 meter hoog) en bevestig aan de buitenmuren van deze torens enkele tientallen ongelijkmatig geplaatste plateaus. Plant op deze plateaus zo’n 1500 bomen en planten en ziedaar, je hebt een bos én een bijzonder gebouw.

Een computeranimatie van hoe de flat er uit zou moeten gaan zien.
De bomen worden niet enkel gebruikt om de stad op de fleuren, ze hebben ook een ecologische waarde. Zo helpen ze in de toekomst de luchtkwaliteit van Milaan, een van de sterkst vervuilde steden ter wereld, te verbeteren en komt er door de aanplant van de bomen meer fauna in de stad.

Het verticale bos is onderdeel van het project BioMilano, het levenswerk van architect Boeri. Middels dit project wil Boeri Milaan als ‘groene stad’ op de kaart zetten. Zo gaat hij in de nabije toekomst vervuilde stukken grond beplanten met allerhande flora (op de planning staat in ieder geval drie miljoen bomen die als een ring om Milaan moeten komen staan) en gaat hij gesaneerde grond verhuren voor stadslandbouw.

Links de computeranimatie, rechts het gebouw zoals het er nu bij staat. Halverwege dit jaar moet het complex worden opgeleverd.
——
 Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

  Volg HP/ De Tijd.

 Volg HP/ De Tijd op Facebook