Spring naar de content

Smullen: na Borgen nieuwe politieke intriges in House of Cards

De serie Borgen is al een groot succes in Nederland en met de komst van House of Cards staat er wederom een grote politieke dramaserie klaar om ons land te veroveren. Nederland smult van de intriges in de wandelgangen van de politiek, er wordt zelfs al gesproken over een Haagse tegenhanger.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Cardol

De serie Borgen, die zich afspeelt aan het Deense Binnenhof, begint iedere aflevering met een citaat van filosofen als Niccolò Machiavelli en Bertrand Russel waaruit blijkt dat alles draait om macht. Machtsspelletjes die de hoofdrolspelers steeds heen en weer slingeren tussen hun idealen en het harde zaken doen in de politieke arena.

Terwijl Nederland zich zorgen maakt om het gebrek aan politieke transparantie en het weinig democratisch gehalte van een steeds verder uitdijende Europese Unie, zitten we in de huiskamer te genieten van fictieve politici die elkaar achter de schermen het licht in de ogen niet gunnen.

House of Cards
En nu is daar het nieuwe House of Cards dat op 1 februari in Amerika in première ging. Het is de troef van de Amerikaanse distributeur van streaming media Netflix (helaas nog niet beschikbaar in Nederland), dat dolgraag de strijd met betaalzenders HBO en Showtime aan wil gaan. Een budget $100 miljoen en een hoofdrol van Kevin Spacey moeten het publiek gaan winnen in een serie die de vuile politieke spelletjes in Capitol Hill, Washington D.C. moet blootleggen. In de openingsscene van de serie verlost politicus Francis Underwood (Spacey) met blote handen een stervende hond uit z’n lijden. “Moments like this require someone who will act. Do the unpleasant thing, the necessary thing,” spreekt Underwood de kijker toe. Wie mee wil doen aan het politieke spel, moet bereid zijn vuile handen te maken.

Doorbreek de ‘vierde wand’
Gedurende de aflevering richt Spacey, van wie al snel duidelijk wordt dat hij bereid is erg ver te gaan om zijn plek op de politieke apenrots zeker te stellen, zich specifiek tot de kijker als wil hij deze meenemen in zijn plannen in Capitol Hill. Het doorbreken van de ‘vierde wand’ is een niet vaak gebruikte truc in de filmwereld. Het praten tegen de televisiekijker wil nog wel eens als flauw en storend worden ervaren. Kevin Spacey heeft echter de kwaliteit om de kijker met zoveel cynisme mee te nemen in zijn wereld dat het geen moment aan geloofwaardigheid inboet. Misschien is het doorbreken van de ‘vierde wand’ wel wat de zo bekritiseerde EU het hardst nodig heeft.

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook