Spring naar de content

Uitgeverij Atlas is de schaamte nu werkelijk voorbij

Uitgeverij Atlas Contact denkt, geloof ik, dat wij lezers gek zijn. Atlas heeft een redelijk succesvol boek in portefeuille, Alles wat er was van Hanna Bervoets. Dat kost in de boekwinkel bijna 20 euro, een forse prijs, maar tegenwoordig helaas normaal voor een boek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Geert Poorthuis

Je kan het egodocument van Hanna Bervoets ook kopen als e-book. Dan moet je 14,99 euro overmaken naar ebooks.nl of naar bol.com, waarvan, naar wij aannemen, Atlas Contact een fiks deel vangt. Dat is een schandelijk hoog bedrag waarvoor geen enkele rechtvaardiging te vinden is. Maar de eerlijke e-book lezer heeft het er maar mee te doen.
Maar daar blijft het niet bij: sinds gisteren heeft Atlas Contact een nieuwe manier gevonden om de boekenlezer extra geld uit de zak te kloppen: je kan nu een combinatiepakket kopen in de boekwinkel.

Vijf euro extra voor een digitale versie
In je papieren boek zit dan een coupon (duur woord voor een briefje) met een code. Met die code kun je ook de digitale versie van Alles wat er Was krijgen (downloaden), via ebook.nl. Dat combinatiepakket kost 24.99 euro, jazeker. Terwijl je al het eigendom van een papieren boek in bezit hebt vraagt Atlas Contact nog eens 5 euro voor het bestand in Epub-formaat.

Volgens Atlas Contact komt het steeds vaker voor dat mensen onderweg naar hun werk een boek willen lezen op hun smartphone, e-reader of tablet terwijl ze thuisgekomen verder gaan in het papieren boek. De menslievende uitgeverij wil met het combinatiepakket aan die wens van de moderne lezers tegemoet komen. Ach, hoe nobel. Wij kennen persoonlijk niemand die zo leest maar misschien dat ze gesignaleerd zijn in de omgeving van de Prinsengracht in Amsterdam waar Atlas Contact dit rare plan heeft bedacht.

Slechts op één apparaat te lezen
Wij hebben het even voor u gecheckt: dat e-book van Hanna Bervoets is nog steeds voorzien van die malle DRM-beveiliging die ervoor zorgt dat u het op slechts 1 van uw vele apparaten kan lezen. Heeft u het per ongeluk op uw telefoon gezet dan kunt u verder lezen op uw tablet, desktop of e-reader op uw buik schrijven. Daarmee is deze nieuwe combinatietrend die Atlas dacht te bedenken meteen een mislukking. Je kan de digitale consument niet meer bedotten met zulke simpele acties.

Waar wij lezers werkelijk op wachten: redelijk geprijsde papieren boeken. En goedkope e-books zonder beveiliging die wij overal, altijd en op alles kunnen lezen. Zolang de boekenbranche dat redelijk eenvoudige taakje niet voor elkaar krijgt zien wij geen licht aan het eind van de donkere boekentunnel.