Spring naar de content

Voetballers met drankproblemen: een overzicht

Paul Gascoigne, de 45-jarige voormalig international van het Engelse voetbalteam, werd afgelopen weekend opgenomen op de intensive care. De controversevoetballer kwam onlangs ook al in het nieuws na een vrij desastreus optreden bij een fundraiser in Northampton.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Cardol

Gascoigne, die afkickt van een zware alcoholverslaving, reageert slecht op zijn behandeling. In het herstelproces om alle alcohol uit z’n lichaam te krijgen zijn complicaties opgetreden die levensbedreigend waren. Inmiddels is het ergste gevaar geweken en is Gascoigne weer van de intensive care gehaald. De tol van de roem lijkt de voormalige Engelse voetbalster maar moeilijk te kunnen betalen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Paul Gascoigne is absoluut niet de enige voetballer met alcoholisme op z’n CV. HP/De Tijd zet enkele probleemdrinkers op een rijtje.

Jimmy Greaves
Eén van de mensen die zich afgelopen week uitliet over Gascoigne was Jimmy Greaves, één van de succesvolste spelers uit de Engelse voetbalhistorie. In de jaren zestig scoorde hij er voor Tottenham Hotspur en het Engelse elftal lustig op los. Na zijn voetballende carrière kreeg Greaves in de jaren zeventig te maken met alcoholproblemen. Na z’n afkicken werd Greaves sportcommentator en columnist. Afgelopen weekend sprak Greaves in de Daily Mirror over de neergang van de voormalig Engelse vedette. “Paul is a prime candidate for alcoholism because he wants to please everybody all the time. He wants to be the centre of attention and, like all of us to some extent, he dearly wants to be loved.”

Greaves weet hoe moeilijk is het. “It doesn’t matter that I’ve not had a drink for 34 years. For me, it’s still about not having one today.” Juist omdat Gascoigne zo onder een vergrootglas ligt en kennelijk weinig echte vrienden meer over heeft, ligt het gevaar van alcoholisme volgens Greaves zo op de loer. “Paul Gascoigne is a very lonely man. That is the heart of the problem.”

 

George Best
“In 1969 I gave up women and alcohol – it was the worst 20 minutes of my life,” is één van de vele memorabele uitspraken die wordt toegeschreven aan George Best. Misschien wel het bekendste voorbeeld van de topvoetballer die het rechte pad maar niet wilde bewandelen. De Noord-Ierse superster moest soms door trainers een half uur voor de wedstrijd uit z’n roes gebeld worden om vervolgens alsnog te excelleren.

Ook in Amerika was de spits onnavolgbaar. Hans Kraay Junior, die met hem samenspeelde bij de San Jose Earthquakes, schrijft dat de spits die in het veld weergaloos was, zich buiten het veld vooral liet zien als een treurige onhandelbare probleemdrinker die zich na wedstrijden al in de spelersbus vol liet lopen.

 

Tony Adams
De icoon van het lelijke Arsenal van de jaren ’90. De harde werker en meedogenloze verdediger bleek ook zijn zwaktes te kennen. In 1996 gaf Tony Adams publiekelijk toe een alcoholprobleem te hebben. Dit was nadat zijn huwelijk op de klippen liep en een nachtelijke escapade hem op een celstraf voor drunk driving kwam te staan.

Gelukkig zijn tragische levensverhalen de beste bron voor een goed boek en zo kwam er ‘Addiction’, het boek dat Adams’ strijd tegen de alcohol beschrijft. Na een afkickperiode bij de Anonieme Alcoholisten is de voormalig Arsenal-icoon inmiddels herboren als een ware ‘Renaissanceman’ die het zuipen en feesten heeft ingeruild voor piano spelen en het lezen van poëzie en filosofie.

 

Andy van der Meyde
Van Andy van der Meyde is inmiddels genoeglijk bekend dat hij het in Engeland moeilijk had met het weerstaan van de aardse verlokkingen. Hoeren, flessen Bacardi en grote hoeveelheden cocaïne brachten de buitenspeler aan de rand van de afgrond. “Mijn vrienden hadden de oplossing: cocaïne. Ik nam coke en drank en feestte zeven dagen in de week. Ik was niet in staat om me te concentreren op de Premier League of de wereld er omheen.” Uiteindelijk was alleen vertrekken uit Liverpool de manier voor Andy om te ontsnappen aan de dodelijke mix van drank en drugs. Of ook Royston Drenthe die tip heeft meegekregen…

 

Jeffrey de Visscher
Drankprobleem of niet, als je inmiddels door het leven gaat als ‘de Wildpoeper’ heb je in ieder geval een imagoprobleem. Jeffrey de Visscher kan zich kwalitatief niet meten met de andere voetballers in dit rijtje, maar zijn verhaal is opmerkelijk genoeg om hier te vermelden. Eind 2012 kwam de toenmalig FC Emmen-voetballer in het nieuws omdat hij door de politie van de weg zou zijn geplukt. De ongelukkige rechtsbuiten zou in beschonken toestand naast zijn auto hebben staan wildpoepen.

De Visscher, die inmiddels bij amateurvereniging Genemuiden voetbalt, ontkent het verhaal in alle toonaarden. Het kwaad was echter al geschied. Een treurige voetnoot in de voetbalhistorie als ‘de Wildpoeper’ en mikpunt van hoon bij de supporters van SC Veendam. Er zijn mensen voor minder alcoholist geworden.