Spring naar de content

Dat gedoe met die Eerste en Tweede Kamer houden we erin

Dinsdagavond is er een principe-akkoord bereikt tussen minister Stef Blok en de (semi) rechtse splinterpartijen in de Eerste Kamer. Het ging over de plannen voor de woningmarkt, wat een constructieve hervorming is bedoeld te zijn wordt door anderen als constructieve destructie gezien.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Het klinkt leuk om twee miljard te halen bij de woningbouwcorporaties, zeker na al die schandalen en topsalarissen in die sector. Dat ze tegelijk misschien wel de grootste opdrachtgever voor bouwend Nederland zijn, dat effect was nog niet helemaal doorgedruppeld bij de beleidsmakers. En dat je starters op de woningmarkt die kwalificatie op voorhand ontneemt als ze direct moeten beginnen met aflossen, dat bleef ook onzichtbaar onder de sloophamer.

Wat in de Tweede Kamer steeds en op voorhand gelopen races lijken te zijn met de meerderheid van VVD en PvdA, pakt in de praktijk in toenemende mate anders uit als wetsvoorstellen de Eerste Kamer bereiken. Vroeger hadden we daar Wiegel voor, nu staan alle partijen minus twee daar in blijde afwachting tot ze hun vernietigende plasje erover mogen doen. Maakt niet uit over wat.

Ik vind het nogal verfrissend, die Eerste en Tweede Kamer, zoveel democratie hebben we al in geen decennia meer gehad. Toen pers en volk op de barricaden sprongen en Maurice de Hond dat er elk weekend pervers inwreef, werd dat hele nieuwe zorgstelsel bij het oud vuil gezet.

Overigens vind ik het, voor zover nu bekend, een veel te mager compromis. Er zou nog steeds 1,75 miljard worden weggehaald bij de corporaties. 250 miljoen kun je geen serieuze impuls voor de woningbouw noemen, dat halen we in veelvoud alleen al met bekeuringen op. Maar het begin is er.

Nu maakt de Eerste Kamer waar wat ze tot nu toe met de mond beleed. Ik zou zeggen: hou het erin, die tweespalt. Het land wordt er beter van.