Spring naar de content

De uitgestoken hand van Mark Rutte is een slap zweethandje

Het zit premier Rutte ook niet mee. Bij zijn aantreden (of eigenlijk herintreden) stelde hij zijn hand uit te steken naar de oppositiepartijen. Drie maanden na het aantreden van zijn kabinet is het echter al tweemaal bijna stukgelopen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pieter Yspeert

(De uitgestoken hand naar de oppositiepartijen leek misschien sympathiek, in feite had Rutte de oppositie natuurlijk gewoon bitterhard nodig om zijn plannen door de Eerste Kamer te loodsen. Zonder oppositiesteun zou dat nooit lukken. De uitgestoken hand was dus gewoon een verkapte uitnodiging de marges van het op hoofdlijnen geschreven regeerakkoord op te zoeken.)

Zorgplannen
Al na een week werd het regeerakkoord opengebroken. Een storm van kritiek vanuit de VVD-achterban op de zorgplannen was hier de oorzaak van. Nivelleren via de zorgpremie pruimden de liberalen niet.

Deze week was minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst aan de beurt. Om zijn plannen voor de woningmarkt te realiseren moeten zijn voorstellen voor april de Tweede en Eerste Kamer door. De oppositie is dus hard nodig om Blok te redden in de beide Kamers. Een kat in het nauw maakt zo u weet rare sprongen. Blok is er zelfs in geslaagd D66 te verenigen met de christelijke tegenpolen ChristenUnie en SGP.

Zweethandje
Drie maanden na het aantreden van zijn tweede kabinet is er van Rutte’s uitgestoken hand weinig meer over. De vraag is hoe lang het nog goed kan gaan tussen VVD en de PvdA. Een meerderheid in de Eerste Kamer zit er vooralsnog niet in. Naast dat de partijen slecht scoren in de peilingen wordt pas in 2015 gestemd voor de Provinciale Staten (en dus Eerste Kamer). Tot die tijd is de uitgestoken hand van Rutte er vooral eentje omhoog. Het is de hand van een wanhopige man die hoopt gered te worden van een diepe val. Een zweethandje dus.


 Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

 Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

 Volg HP/ De Tijd op Facebook