Spring naar de content

Thierry Baudet: PVV is avant-garde-partij

Auteur van De aanval op de natiestaat en tot voor kort NRC-columnist Thierry Baudet (1983) stelt in de nieuwe uitgave van de HP/De Tijd dat de PVV een avant-garde-partij is, die een weg opgaat die anderen zullen volgen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Aaron van Wirdum

Baudet, die binnenkort in Brazilië onderzoek gaat doen voor hoogleraar Paul Scheffer, verwacht dat de idealen van Geert Wilders binnen afzienbare tijd gemeengoed zijn, “zoals ook de ideeën van Pim Fortuyn tien jaar geleden schandelijk waren, maar nu volkomen bon ton.”

De zelfbenoemde intellectuele piraat zegt zich dan ook verwant te voelen met Geert Wilders: “De PVV is de enige partij die de nationale soevereiniteit centraal stelt.” En: “Het is de enige partij die fundamentele kritiek op de EU en de immigratie heeft.”

Een dergelijke verschuiving van het politieke klimaat ziet Baudet op dit moment overigens nog niet gebeuren. De jurist en historicus denkt bovendien dat dit moeilijk zal zijn: “Ik geloof niet meer in de huidige partijdemocratie. PvdA, VVD, GroenLinks, D66 en het CDA, dat is dezelfde partij, een syndicaat; het is hetzelfde type mensen dat met elkaar naar bed gaat, borrels drinkt, dezelfde kranten leest, dezelfde vakanties plant. Het is één kliekje.”

Verder legt Baudet in het interview uit dat hij zich in het defensief gedreven voelt doordat de nationale traditie onder vuur zou liggen: “Onze politieke elites lijden aan oikofobie, het tegenovergestelde van xenofobie: een ziekelijke afkeer van de eigen cultuur. Die verdunnen ze door massa-immigratie, door zelf-bestuur over te hevelen naar Brussel, door rare, onbegrijpelijke kunst en atonale muziek, door kerken te beschimpen, onze hele traditie te grabbel te gooien.”

Lees het volledige interview in de nieuwe HP/De Tijd.