De Mona Lisa in het Louvre is een reproductie
Deskundigen weten het zeker: de Isleworth Mona Lisa is het origineel van de wereldberoemde ‘reproductie’ die sinds jaar en dag in het Louvre wordt geëxposeerd.
Zwitserse deskundigen deden een maandenlang durend en peperduur onderzoek naar de in september vorig jaar ontdekte Mona Lisa. Tientallen jaren werd gedacht dat het een replica was van het meesterwerk van Leonardo da Vinci, maar uit een vorige week gepubliceerd rapport blijkt dat het schilderij wellicht het origineel is van de ‘replica’ die in het Louvre hangt.
De bewijzen voor de authenticiteit van het doek liegen er volgens de experts niet om. Het canvas waar de Isleworth Mona Lisa op geschilderd is, stamt uit het begin van de vijftiende eeuw en niet uit de zeventiende eeuw zoals werd gedacht. Daarnaast laten geometrische lijnen zien dat de verhoudingen in het gezicht van de vrouw met de mysterieuze glimlach bij beide schilderijen exact hetzelfde zijn.
“Als we de uitslagen van alle onderzoeken naast elkaar leggen, kunnen we bijna niet anders concluderen dan dat we Leonardo’s vroegere versie van de Mona Lisa in handen hebben,” zegt David Feldman, vice-president van Mona Lisa Foundation in Zürich (de stichting die het schilderij in bezit heeft) tegen The Independent.
Toch zijn er een hoop deskundigen die nog niet overtuigd zijn. Een vooraanstaand Da Vinci-kenner, Martin Kemp, noemt het onderzoek in een verklaring “ondeugdelijk.” Ook schreef hij al eerder op zijn blog waarom hij niet gelooft dat de Zwitserse variant van de hand van Leonardo Da Vinci is. “Het haar, het landschap, de jurk: niets deugt aan dit doek.”
Voor de geïnteresseerden: deze reportage vertelt het hele verhaal van de Zwitserse Mona Lisa.