Spring naar de content

Wat heeft Emmen studenten te bieden?

D66 in Emmen wil dat er in Zuidoost-Drenthe een universiteit komt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Jansen

Het zou dan gaan om een dependance van de Universiteit van Groningen of de Duitse Universiteit van Münster. Hiermee willen de sociaalliberalen voorkomen dat hoogopgeleide jongeren uit de regio wegtrekken. Drenthe is voor studenten, wat de Westelijke Sahara is voor de Grote Bosatlas: een witte vlek. Studenten kennen de TT van Assen, hunebedden en Westerbork. Een enkeling is bekend met de hoge kroegdichtheid van Meppel the Big Apple, maar wat is er in hemelsnaam te doen in Emmen? Wij zetten zes hoogtepunten van Emmen op een rijtje.

6) Musea. Mocht de Museumnacht ooit in Emmen geïntroduceerd worden, dan kunnen studenten al snel richting de kroeg . Emmen kent weinig locaties voor culturele verdieping.  Zo is er het AGA-museum: iets met gassen. De website vertelt niet wat er te zien is, misschien ligt daar een kans voor een stagiaire. Het AGA-museum heeft wel de studentvriendelijke toegangsprijs van 1 euro. Al varend kunt u in Het Veenpark in Barger-Compascuum alles leren over de turfwinning. Als bonus zit ook het Harmoniummuseum in Het Veenpark.

5) Stadion Meerdijk. Thuishaven van betaald voetbalclub FC Emmen. Natuurlijk is FC Emmen geen Ajax of Feyenoord. Sterker nog, het is één van de drie profclubs die nooit in de Eredivisie heeft gespeeld (de andere twee zijn FC Oss en Almere City FC). De gloriejaren dateren alweer van midden jaren ’90 toen het elftal met illustere spelers als Michel van Oostrum, Martin Drent en Mika Nurmela bovenin de Eerste Divisie meedraaide. Een betaald voetbalclub is iets wat studentensteden als Wageningen, Leiden en Delft in ieder geval niet (meer) hebben.

4) Dierenpark Emmen. Naast Grillroom Sphinx de enige exotische invloed in de stad. Het dierenpark, (nog) gelegen in het centrum, biedt de mogelijkheid een wereldreis te maken langs allerlei dieren. Nadeel is wel dat het met €21,50 aan de prijzige kant is voor studenten. Gezien de prijslijst op de website is men nog niet voorbereid op de komst van studenten, want in tegenstelling tot bijvoorbeeld Artis kent Dierenpark Emmen geen studentenkorting.

3) Utopolis. Elke provinciestad biedt pubers met gierende hormonen de mogelijkheid om in het donker te vozen. Zo ook Emmen. De bioscoop zit in een futuristisch gebouw aan de westrand van de stad. Ironisch genoeg rijdt men de toekomst tegemoet, als men de stad uitrijdt.

2) Kroegen. Cafés zijn de bisonkit van studentenwereld. De Zwetser heeft nog wel eens studentenfeesten, maar in de regel bestaat Emmen uit kleine bruine kroegen waar oude shagrokende mannen met oorbellen regeren. Etablissementen waar studenten nog een onbekende diersoort zijn. Aldaar wordt het taalgebruik van studenten afgedaan als ‘dure praatjes’, mannen met halflang haar zijn ‘homo’ en speciaalbier is ‘aanstellerij’.

1) De trein naar Groningen. Het beste wat Emmen studenten te bieden heeft is vooralsnog de trein naar Groningen. Of eigenlijk de trein naar Zwolle, want een directe verbinding met de beoogde zusterstad Groningen is er niet. Een enkele reis duurt twee volle uren en er is geen nachtnet. Er moet dus nog heel wat gebeuren wil Emmen aantrekkelijk worden voor studenten. Eén voordeel, door de beperkte omvang (ca 60.000 inwoners), kan een studentenpopulatie snel een aanzienlijk deel van de bevolking uitmaken en zodoende de politiek tot verandering dwingen. Datzelfde recept zorgt echter in Groningen wel voor onmin tussen studenten en andere stadsbewoners.