2013: Mississippi gaat akkoord met afschaffing slavernij
Een luttele 148 jaar nadat slavernij werd verbannen in de Amerika is nu ook de staat Mississippi officieel akkoord gegaan met deze wetswijziging.
Hoewel de Amerikaanse staat eigenlijk al (of: pas!) in 1995 instemde met het in 1865 landelijk aangenomen dertiende amendement van de nationale grondwet dat slavernij verbiedt, werd dit indertijd niet goed gecommuniceerd met de federale overheid in Washington DC, waardoor deze ratificatie nooit officieel was geregistreerd.
Alleen Mississippi ontbrak
De kwestie kwam aan het licht toen Dr. Ranjan Batra, een professor in neurobiologie aan de Universiteit van Mississippi, na het zien van Steven Spielbergs film over Abraham Lincoln online heeft opgezocht wat er is gebeurd nadat het amendement in 1865 met de benodigde tweederde van het Amerikaanse congres werd aangenomen. Batra kwam erachter dat de meeste staten die oorspronkelijk niet akkoord gingen met de afschaffing van slavernij dit later alsnog deden: New jersey in 1866, Delaware in 1901 en Kentucky in 1976. De enige staat die in 1865 al bij de VS hoorde maar nog ontbrak bleek zijn eigen Mississippi te zijn.
Batra deelde zijn bevinding met Ken Sullivan, een collega aan de universiteit, die zich wist te herinneren dat de wetgevers in Mississippi al in 1995 hadden ingestemd met het bewuste amendement. Sullivan heeft de resolutie – die unaniem maar met enkele onthoudingen van stemmen werd aangenomen – vervolgens opgezocht en onder de aandacht gebracht bij beleidspersonen van de staat. Zij hebben het document daaropvolgend alsnog officieel ingediend bij de federale overheid, waarmee nu ook Mississippi het verbod op slavernij eindelijk heeft geratificeerd. Overigens is dit slechts een formaliteit, aangezien de wetswijziging al lang op federaal niveau is aangenomen.
Waarom het overheidsdocument nooit eerder werd verstuurd naar de federale regering is onbekend. Laten we het er maar op houden dat het toeval is, en niets met Mississippi’s dubieuze reputatie omtrent racisme te maken heeft…