Spring naar de content

Verkiezingen in Italië: de streken van Silvio Berlusconi

Komend weekend kiest Italië zowel een nieuw Parlement als Senaat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pieter Yspeert

De centrumlinkse Pier Luigi Bersani lijkt te kunnen rekenen op een meerderheid in het parlement en ook Mario Monti, de huidige premier, maakt een kans met zijn coalitie van enkele middenpartijen.

Voormalig president en stadsgek van Milaan Silvio Berlusconi doet uiteraard ook mee, al hoeft hij zich volgens de peilingen geen illusies te maken. Maar met de inmiddels 76-jarige Italiaan weet je het natuurlijk nooit en stiekem missen we Il Cavaliere wel een beetje. Italië was nog nooit zo saai als sinds zijn vertrek. Daarom, ter ere Italië’s grootste boef: een beknopt overzicht van Silvio Berlusconi’s capriolen.

De billen van Angela Merkel
Bewezen is het niet, maar Berlusconi zou zich tijdens een gesprek met een journalist hebben laten ontvallen dat het achterwerk van de Duitse bondskanselier Angela Merkel ‘onneukbaar’ is. Bepaald niet vleiend, en onhandig omdat de twee destijds samenwerkten om de eurocrisis te bezweren.

Bunga Bunga
Een leuk feestje organiseren kun je wel aan Berlusconi overlaten. Het probleem bij de Bunga Bunga-partijtjes was echter dat de aanwezige meisjes behoorlijk jong waren. Dat ze voor hun diensten ook werden betaald werkt ook niet in de Italiaan zijn voordeel. Aan de foto’s te zien moet het wel gezellig zijn geweest.

Wetswijzigingen
Een bekend kunstje van de ex-premier. Zodra het hem te heet onder de voeten werd  wijzigde hij een wet in zijn voordeel. Op deze manier zorgde hij er telkens voor dat hij ongrijpbaar bleef voor de rechterlijke macht. Een overzicht van RTL.

Mussolini
Berlusconi sprak tijdens een herdenking van de holocaust (!): “Ik begrijp Mussolini wel.” Ondanks de anti-joodse wetten, voegde hij er aan toe, maar het leed was geschied. De fascistenleider heeft volgens Silvio Berlusconi “veel goed werk verricht.”


Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook