Spring naar de content

NOS bekent doping en parkeert Michael Boogerd

Michael Boogerd moet open kaart spelen, stelt zijn (parttime) werkgever NOS vandaag in het ADDe oud-wielrenner van Rabo werkt sinds enige tijd als (co-)commentator bij wielerwedstrijden die door de Nederlandse Omroep Stichting worden uitgezonden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Boogerd die mogelijkheid bieden was een nobele daad van de NOS, want Michael is behoorlijk in het zwarte gat terechtgekomen na het beëindigen van carrière (lees: het doel in zijn leven). En hoewel hij de wielerwereld op zijn duimpje kent en onze meest succesvolle renner van de laatste decennia is; voor het beroep van wielercommentator is hij niet in de wieg gelegd. Maar Boogerd is Boogerd, een status aparte waar je graag een uitzondering voor maakt, en in het gezever van Ducrot en Dijkstra kan het prima mee.

Maar nu is alles anders, vindt de NOS. Wielrenners moeten uit de kast komen, de sport moet (écht, maar nee, nu écht) schoon schip maken zodat we vanaf de voorjaarsklassiekers met een schone lei kunnen beginnen. De man die bijvoorbeeld de Amstel Gold Race op zijn naam schreef door Lance Armstrong te verslaan moet vertellen wat iedereen, zeker de NOS wielerequippe, al jaren weet.

Hypocrisie valt de NOS dan ook zeker aan te rekenen nu Michael Boogerd ineens wordt geparkeerd. Maar, zo lezen we: dat komt omdat de NOS het wielrennen vanaf heden ‘zakelijker’ en ‘minder romantisch’ benadert. Dat klinkt toch als een dopingbekentenis van de NOS dat de heren Ducrot, Dijkstra en Smeets ons jarenlang hebben voorgelogen.

Update: NOS ontkent uitspraken, hoofdredacteur NOS Sport Maarten Nooter:
“De NOS heeft Michael Boogerd geen voorwaarde gesteld. Het is niet zo dat hij pas weer welkom is als hij open kaart speelt. Boogerd heeft mij in oktober 2012, in een evaluatiegesprek na afloop van het wielerseizoen, laten weten dat hij twijfelde of hij door wilde gaan met commentaar geven. Hij vroeg zich af of dit wel het werk was wat hij wilde doen. Daarom zijn er in dat gesprek geen afspraken gemaakt voor het nieuwe seizoen. Dat was oktober 2012. Daarna volgde een golf aan dopingverhalen, waarin zo nu en dan ook de naam van Michael Boogerd viel. Bewijzen zijn  er niet, het bleef bij verdachtmakingen en geruchten. Michael Boogerd ontkent.

De NOS speelt daar als opdrachtgever op dit moment geen enkele rol in. Er is geen contract, er zijn geen afspraken voor de toekomst.

Als sportredactie zijn we echter wel benieuwd om van Michael Boogerd te horen wat er nou wel en niet gebeurd is in zijn wielerloopbaan. Journalistieke nieuwsgierigheid dus, geen voorwaarde, want dat is niet aan de orde.”