Spring naar de content

‘Nog niet depressief? Ga naar onze website!’

Daar ik voornamelijk vanuit huis werk, staat de bedrijfstelevisie hier tijdens de arbeid wel eens afgestemd op RTL-Z, de zakenzender van de commercielen. Als een soort ‘nieuwsbehang’, om een beetje op de hoogte te blijven. Procentje erbij op de beurs, procentje eraf, het kabbelt de hele dag een beetje door. Tot donderdagmiddag.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

Op de ticker van het nieuwsprogramma verscheen de volgende tekst: De crisis maakt de Nederlanders depressief. Bent u dat nog niet, ga dan naar onze website voor alle dramatische berichten over de Nederlandse economie. Welke gek op de redactie van RTL-Z speelt hier met de geestelijke gezondheid van de kijkers?

Gure economische winter
Nu is het nieuws dezer dagen natuurlijk niet om vrolijk van te worden. De werkloosheid stijgt, de huizenprijs daalt en volgens sommigen zitten we in een drie- of vierdubbele dip, ik ben de tel even kwijt. Het consumentenvertrouwen is lager dan ooit, het is steenkoud buiten (als ik het woord gevoelstemperatuur nog 1 keer hoor ga ik schreeuwen) en komend weekend gaat het sneeuwen.

Een gure economische en meteorologische winter dus die we moeten doorstaan. Met dikke truien, houtkachels (al mag dat niet meer) en ons spaargeld. En voor sommigen met een uitkering of een iets lager pensioen. Een beetje chagrijn is dus niet zo gek bij het wachten op de lente. Maar een depressie?

Ziekte
De wereldkampioen sprint 2012 bij het schaatsen Stefan Groothuis onthulde, toevallig ook donderdag, dat hij in de maanden voorafgaand aan zijn triomf leed aan een zware depressie. Hij was, aldus een interview, zeer dicht bij een zelfmoord geweest, ondanks een nieuw huis, een jong kindje en zijn successen op de schaatsbaan.

Depressie, beste redactie van RTL, is namelijk geen reactie op het nieuws, maar een echte ziekte, met doorgaans een lichamelijke oorzaak. In veel gevallen kunnen de juiste medicijnen de ergste symptomen wegnemen en de patient de kans bieden op een redelijk normaal leven. Over de oorzaak van depressies is veel, maar nog lang niet alles bekend.

Even afgezien van deze medische blunder: de media overdrijven naar mijn gevoel in zijn algemeenheid de belabberde toestand van dit land. De huizenprijs is op het niveau van 2003 (een prima jaar), de levensstandaard van de Nederlander is vergelijkbaar met die van 2008. Toen hadden we hier geen honger, maar baadden we in weelde. En de term ‘Grenzen aan de groei’ dateert uit 1972, met de verschijning van het Rapport van de Club van Rome. Die waarschuwde toen al dat het westen niet eeuwig welvarend zou blijven. Veertig jaar later is dat toch nog redelijk gelukt.