Spring naar de content

Het is zover: de Omloop het Nieuwsblad. Het leven begint weer

Op de dag dat het nieuwe regime bij de NOS ingaat en de wedstrijdverslagen sober, gereserveerd, ‘op het spel gericht’, maar vaker nog helemaal afwezig zullen zijn, denk ik terug aan de afgelopen maanden. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Heinen

De laatste wielerwedstrijd die ik heb gezien dateert van 29 september 2012. Dat is 147 dagen geleden. Ik probeer mij de afgelopen 147 dagen voor de geest te halen. Wat heb ik gedaan? Wat is er in godsnaam gebeurd?
Er zijn verjaardagen, feestdagen, sneeuwdagen, zondagen geweest.
Er zijn mensen geboren en er zijn mensen doodgegaan.
Er is gevoetbald, gedart, gesnookerd en van schansen gevallen.
Er zijn bomaanslagen geweest, manifestaties en nummer 1-hits, kernproeven en trainerswissels, bultruggen en veldritten, canards en kanaries, vakanties en vacante posities. Ik ben halverwege geweest, bijna klaar en weer op nul begonnen. Er zijn lange nachten geweest, korte dagen. Ik las rotboeken, topboeken en een zootje niet onaardige boeken. Er waren valpartijen en slippartijen, harde hoofden, zachte woordjes, ongelukjes en ongelukken.

En af en toe wandelde er een kort moment van groot geluk tussendoor.
Maanden als alle andere, 147 dagen vermomd als doodnormale etmalen, die voorbijdreven als de wind. Dat er iets aan ontbrak, merkte ik maar af en toe. En zelfs dan wist ik niet precies wat het was.
Nu wel.

Het licht van de Omloop
Het wielerseizoen ontkiemt. Ook winters waar geen einde aan dreigt te komen, leggen het uiteindelijk af tegen de zon, de geur van vochtig gras en het geruis van een peloton bandjes over een kasseistrook. Aan het eind van iedere tunnel schijnt het licht van de Omloop, als een poolster: hier moet je heen, kom maar naar mij, ik wacht op je, ongeduldig.

Buiten vriest het nog even, binnen begint het leven nu alvast opnieuw. Er wordt weer gekoerst, de schemer ligt een jaar lang in het verleden. De kou zal gauw verdwijnen, om in het noorden te overzomeren en daar vol ongeduld de Ronde van Lombardije af te wachten.
Draai de verwarming gerust een standje hoger, wielerliefhebber, u heeft het verdiend.
Nog een maand tot de Ronde van Vlaanderen.
Nog ruim twee maanden tot de Giro.
Nog vier maanden tot de Tour.
Nog acht maanden tot de Ronde van Lombardije.
Nog 226 dagen. Dan is het allemaal al weer voorbij.
Voor nu: geniet.