Spring naar de content

Dennis Tito wil binnen vijf jaar op Mars staan

Dennis Tito, de miljonair die in in 2001 als ‘s werelds eerste ruimtetoerist het Intarnational Space Station (ISS) bezocht, wil binnen vijf jaar een bemande ruimtereis naar Mars sturen. Al in 2018 zouden de eerste mensen op de ‘rode planeet’ moeten lopen. Hij heeft daarom, samen met enkele andere entrepeneurs, de non-profit organisatie Inspiration Mars Foundation opgericht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Aaron van Wirdum

Hoe deze organisatie precies van plan is de taak uit te voeren, en hoe de missie zou moeten worden betaald is nog niet bekend. Daarvoor moeten we wachten op de tot volgende week, wanneer tijdens een persconferentie de precieze plannen worden gepresenteerd.

Wel heeft de organisatie al een persbericht naar buiten gebracht waarin de John F. Kennedy’s maanspeech lijkt door te echoën. In dit bericht lezen we dat de ruimtereis de nationalistische naam ‘Mission for America’ heeft meegekregen, en naar eigen zeggen vooral ideologisch van aard is:

“This ‘Mission for America’ will generate new knowledge, experience and momentum for the next great era of space exploration. It is intended to encourage all Americans to believe again in doing the hard things that make our nation great, while inspiring youth through Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM) education and motivation.”

Tito en ‘zijn’ Inspiration Mars Foundation zijn natuurlijk niet de eersten die (al dan niet serieuze) aspiraties hebben om de mens voet te laten zetten op Mars. Een overzicht van de meest serieuze kandidaten:

De Russen. Oude gedienden als het gaat om ruimtevaart. De eerste satelliet staat op hun naam, en ze waren ook de eersten die een mens in een baan om de aarde wisten te brengen. De spacerace – die naar de maan – hebben ze echter niet kunnen winnen, en recentere ruimte-gerelateerde missies verliepen ook bepaald niet vlekkeloos. Wel hebben de Russen al enkele sonden naar de Rode Planeet weten te sturen. Bovendien waren ze de afgelopen jaren bezig met MARS-500, het programma waarin een handvol ‘kosmonauten’ op aarde in een afgesloten simulator werden gehouden om te testen hoe mensen op een Mars-reis achtige situatie zouden reageren. Precieze details over een mogelijke Marsreis zijn nog niet bekend, maar dat er Russische wetenschappers mee bezig zijn is onmiskenbaar.

De Europeanen. Ja ook wij Europeanen zijn serieus bezig met een missie naar Mars. De European Space Agency heeft – net als de Russen – al enkele sonden naar de planeet gestuurd. Daarnaast hebben we meegedaan aan het MARS-500 project, en wordt verdere samenwerking met Rusland als mogelijkheid gezien. Zelf hebben we echter nog geen raket die mensen kan dragen. Eerder dan 2033 zullen we er dan ook waarschijnlijk niet zijn.

De Amerikanen. Over oudgedienden gesproken. Als iemand in staat zou moeten zijn mensen op de Rode Planeet te zetten zijn is het toch wel dezelfde organisatie die ons als eerst naar de maan bracht. De NASA heeft op dit moment meerdere projecten lopen die een Marsreis mogelijk zouden kunnen maken. De Amerikaanse regering heeft er op ingezet een van deze projecten in de jaren ’30 van deze eeuw werkelijkheid te laten worden.

De Chinezen. Zoals met alles denken de Chinezen vooral aan de lange termijn. Hoewel zij op dit moment vooral druk zijn met onderzoek (en ook deelnamen aan het MARS-500 project), verwachten zij pas tussen 2040 en 2060 voet te kunnen zetten op de planeet. Details zijn dan ook nauwelijks bekend.

SpaceX. Anders dan de bovenstaande kandidaten is SpaceX geen (combinatie van) land(en), maar een bedrijf. Hierin is het niet uniek – zo is ook MarsDrive een organisatie die de intentie heeft(/had) naar Mars de reizen – maar wel de enige die een serieuze kans lijkt te maken. Opgezet door Elon Musk, een van de oprichters van PayPal, doet het commerciële bedrijf nu al aan ruimtevluchten: het stuurde in 2012 een vrachtschip naar het ISS. Nog een verschil met bovenstaande ambities is dat Musk de Rode Planeet niet alleen wil (laten) bezoeken, maar zelfs koloniseren. In kleine groepjes zullen mensen naar de planeet worden gestuurd, die daar vervolgens een nieuw leven beginnen. Klinkt wel héél erg futuristisch inderdaad. Maar dat klonk het plan om een internationaal geaccepteerd online betalingssysteem op te zetten vijftien jaar geleden waarschijnlijk ook…

MarsOne. Ongetwijfeld het meest excentrieke plan van allemaal, en dit keer zelfs afkomstig uit onze eigen Hollandse polder. Net als Elon Musk wil de Nederlandse Bas Lansdorp een permanente kolonie vestigen op Mars. De manier waarop hij dit wil financieren is echter bijzonder opmerkelijk te noemen: hij wil een televisieprogramma van het project maken. MarsOne verwacht genoeg geld te kunnen verdienen met een show waarin op Idols-achtige wijze astronauten worden geselecteerd, die vervolgens op Mars een Big Brother-achtige kolonie zullen beginnen. Alles zal worden gefilmd en op aarde uitgezonden. Maar hoewel het waanzinnige project steun krijgt van Nobelprijswinnaar en natuurkundige Gerard ‘t Hooft, is er ook veel scepsis.