Spring naar de content

Ajax worstelt met de erfenis van Luis Suarez

Wat was de laatste rechtsbuiten met toegevoegde waarde die Ajax in de gelederen had? Afgelopen seizoen was het Derk Boerrigter die veelbelovend begon, maar ver terugzakte. Dit seizoen mochten Tobias Sana en Jody Lukoki het proberen, maar ook zij moesten wijken. Een huurling van Barcelona is nu de beoogde oplossing.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Cardol

Afgelopen zondag speelde Isaac Cuenca negentig minuten mee in het 1-1 gelijkspel tegen ADO Den Haag. Toegegeven de Catalaan komt terug van een lange blessure, toch doet de wedstrijd tegen ADO vermoeden dat de zoektocht naar de Ajax-rechtsbuiten nog geenszins is voltooid. Slechts één keer kwam de buitenspeler z’n man voorbij, veel vaker grossierde Cuenca in risicoloze en foute passjes in de breedte.

Behelpen na Suárez
Wat was de laatste rechtsbuiten van Ajax die echt een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten? Luis Suárez kwam in 2007 naar Amsterdam en groeide uit tot een wereldspits voor hij in 2011 naar Liverpool vertrok. Spits, inderdaad, want Suárez bleek zo goed dat hij vrij snel van de rechtsbuitenpositie naar het centrum van de aanval vertrok. Sindsdien is het behelpen.

Afgelopen jaar vertrokken nota bene de jeugdspelers Aras Ozbiliz en Lorenzo Ebecilio naar het grote geld in Rusland en Oekraïne. Ajax was blij dat het beide spelers die niet goed genoeg geacht werden voor de hoofdmacht nog kon slijten. Ook dit jaar lijkt voor Jody Lukoki de stap van de jeugd naar het eerste elftal een maatje te groot. Ondertussen mochten de aankopen Derk Boerrigter en Tobias Sana het proberen, maar ook in hen lijkt Frank de Boer niet al te veel vertrouwen te hebben.

Gaat Frank de Boer de transfermarkt weer op?
Wat rest is Isaac Cuenca die dit seizoen de leemte op rechts moet opvullen. Isaac Cuenca speelde in het seizoen 2011-2012 zeventien duels mee met de sterren van Barcelona, hij scoorde twee keer. Toch lijkt het CV van de Spaanse rechtsbuiten vooralsnog geen succes, een half jaar revalideren heeft Cuenca in zijn benen en dat lijkt z’n spel niet ten goede gekomen. Ajax zal dus nog een half jaar moeten aanmodderen op rechts. Het is de vraag of Frank de Boer dan de transfermarkt weer op gaat, of dat Lesley de Sa wel de belofte waarmaakt die zijn voorgangers uit de jeugdopleiding niet konden inlossen.