Spring naar de content

De sigaret heeft een pervers trekje

Het is op het perverse af: de tabaksindustrie stopt stofjes in sigaretten, die de luchtwegen verwijden zodat de rook dieper in de longen kan komen. Zo komt de roker beter aan zijn gerief – en worden zijn bronchiën slechter en slechter.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Matt Dings

Gloednieuw is dat gegeven niet, maar erg bekend is het evenmin. Daarom vestigt KWF Kankerbestrijding er in een campagne nog maar eens de nadruk op, dat de sigaret allerlei toevoegingen bevatten die de verslavende werking van nicotine versterken. Zoals theobromine, dat de bronchiën verruimt zodat je dieper kunt inhaleren.

De tabaksindustrie noemt dat effect schromelijk overdreven en stelt dat je duizenden sigaretten per dag zou moeten roken om zo’n luchtwegverwijdend resultaat te bereiken. Maar ik weet uit ervaring dat je met een modaal pakje per dag in dit opzicht al ruimschoots aan je trekken komt.

Op een druilerige herfstavond in 2004 rookte ik mijn laatste shagje. Ik wilde mijn longen terug; het roken had me namelijk nogal kortademig gemaakt. Ik spoelde de resterende tabak door de wc, ruimde de door het huis verspreide asbakken op en verheugde me erop dat ik snel meer lucht ging krijgen. Het tegendeel gebeurde. Ik werd benauwder dan ooit en raakte bij de minste inspanning al buiten adem.

Via de huisarts kwam ik bij de longarts terecht en die stelde dat mijn rookcarrière had geleid tot COPD, ofwel chronische vernauwing van de luchtwegen. De kortademigheid waarvan ik dacht dat die met een rookstop zou verdwijnen, bleek een blijvertje, een gevolg dat tot dusver was verdoezeld door het stofje in sigaretten dat de bronchiën opent. Voortaan was ik aangewezen op luchtwegverwijdende pufjes.

Sneue figuur
Sindsdien zag ik het klimaat voor rokers danig verslechteren. De sigaret is op steeds meer plekken taboe verklaard, zodat de roker inmiddels een beetje sneue figuur is, kleumend op een stoepje of verbannen naar een plek in de marge waar hij anderen geen last bezorgt.

Voor een minderheid heeft roken toch nog een cool en stoer imago, denkt KWF Kankerbestrijding. Vooral jongeren zijn daar gevoelig voor. Vandaar een campagne om de sigaret verder te ‘onthippen’ met teksten als ‘Roken is zóóó geen Wifi hebben’ en ‘Roken is zóóó witte sokken in sandalen’. Het zal amper helpen, want leer mij de roker kennen: die voelt zich alleen maar bevestigd als een eigenzinnig individu dat tegen de heersende opinie ingaat. Niettemin een variant: longschade is zóóó vervelend.