Spring naar de content

To This Day – stop het pesten

We kennen allemaal nog de schokkende verhalen van Fleur Bloemen en Tim Ribberink. Maar ook in de Verenigde Staten is pesten nog steeds een groot probleem.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Schrijver en dichter Shane Koyczan schreef voor het anti-pestproject To This Day een gedicht over zijn jeugd. Over gepest worden omdat je te dik bent – een loden last die hij nog steeds op zijn schouders draagt. Hij schrijft in de laatste strofe van het gedicht:

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

don’t worry
we only got out to walk and get gas
we are graduating members from the class of
fuck off we made it
not the faded echoes of voices crying out
names will never hurt me

of course
they did

but our lives will only ever always
continue to be
a balancing act
that has less to do with pain
and more to do with beauty.

Tientallen kunstenaars en illustratoren maakten elk een videoclip bij het gedicht dat Koyczan zelf heeft voorgelezen. (Bekijk hier alle inzendingen.) Uiteindelijk zijn alle videoclips samengevat in deze indrukwekkende video. Is het de tekst? Is het de stem? Zijn het de beelden? Deze video vormt een absolute aanklacht tegen pesten. De zoveelste, dat weten we allemaal, maar daarom zeker niet minder aangrijpend of noodzakelijk.

Onderwerpen