Spring naar de content

Waarschuwing voor suckers rally in de AEX was terecht: 7 procent eraf in vier weken

Op 14 januari j.l. schreef ik op deze plek over het vermoedelijke verloop van wat iedereen als een voorlopig voortdurende rally van de AEX zag. Beursanalisten werden steeds optimistischer, heel veel aandelen kregen een buy-advies. Dat soort optimisme is, zodra het een bepaald niveau bereikt, een heel goede contra-indicator. De Fear and Greed-index stond op 84 een ik wees erop dat daar misschien nog wel een punt of tien stijging in kon zitten maar dat het ontegenzeggelijk zo is dat de stemming op de beurzen drastisch omslaat als hij deze index rond de 95 noteert. Niet veel later was het zover, Fear and Greed noteerde in de range 94 – 96 en de AEX piekte op 30 januari j.l. intraday op 358,92.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Sinds dat moment raakte de AEX zo’n 7 procent kwijt. De Fear and Greed-index  staat als ik dit schrijf op 56 en de kans is groot dat daar nog wat af gaat, richting 35. Een voorlopig bodempje in de AEX mogen we dan rond 320 verwachten. Met de nadruk op ‘voorlopig’ want de opwaartse correctie die dan ongetwijfeld even volgt, zal waarschijnlijk klein zijn. De AEX is dan niet alleen zijn hele jaarwinst – die was op enig moment een kleine 5 procent – kwijt maar zal dan op een jaarverlies van zo’n 7 procent staan.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Is er dan helemaal geen hoop voor beleggers?

Zeker wel, u kunt aan de hand van de Fear and Greed-index zelf globaal bepalen wanneer u in in- en uit kunt stappen. Ook kunt u proberen te profiteren van stijgingen én dalingen.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, Imtech, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.

Onderwerpen