Spring naar de content

De schoenen en hoeden van Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI neemt vandaag niet alleen afstand van zijn ambt, maar ook van zijn rode schoenen. En dat doet hem pijn. Want dat onze Paus een modepop (of om met Seth Gaaikema te spreken: een modepope of modepaap) is moge duidelijk zijn. De accessoiredrager van het jaar 2007 weet hoe hij zich dient te kleden in het land van de strak gesneden maatpakken. Zo werd hij eerder bijvoorbeeld al gespot op schoenen van Geox, met een iPod en zelfs met een zonnebril van Serengeti.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

In beeld
De exquise kledingsmaak van de afzwaaiende Paus wordt wereldwijd gelauwerd. We kennen allemaal de veelbesproken rode schoentjes (nee, ze zijn niet van Prada) die steevast onder zijn witte gewaad schuifelen. Niet omdat hij ze mooi vindt, maar omdat het ‘bij zijn functie hoort.’ (Daar dachten de andere Pausen anders over, Benedictus.) Het is dan ook om die reden dat hij na vandaag alleen op stijlvolle bruine bordeelsluipers uit Mexico door de gangen van het Vaticaan zal lopen. De kerk en principes – ze gaan hand in hand.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Vandaag zwaait hij af, onze flamboyante kerkvorst. De Grote Verkleedkist is nu voor een ander. Nooit meer zullen wij hem zien flaneren op de catwalk van het wereldtoneel en zullen we meer gniffelen om de gekke muts of het aparte schoeisel dat hij draagt. Want je kunt zeggen wat je wil van onze nummer zestien: geen enkele man droeg een jurk eleganter dan hij deed. Misschien dat hij, naast zich toe te wijden aan God, ook zijn opvolger wat kledingadvies kan geven. Want saai was zijn verschijning nooit. Vandaar deze compilatie. We missen hem nu al.

NB: een virtuele handkus voor degene die mij een rechtenvrije foto van Paus Benedictus XVI stuurt met een alpenjagershoedje. Ja, die foto’s bestaan.

De welbekende rode schoentjes van Paus Benedictus XVI worden vanaf de dag dat hij zich terugtrekt vervangen door stijlvolle bruine varianten uit Mexico. Dat zegt het Vaticaan in een verklaring.
De Paus met een camauro, oftewel: een kerstmuts. Vaticaanstad, 28 december 2005.
De Paus met een rode kapelaanshoed. Vaticaanstad, 15 juli 2009.
De Paus met een sombrero. Mexico-City, 25 maart 2012.
De Paus met een beige hoed. Alltoeting, Duitsland, 11 september 2006.
De Paus met een politiepet. Sydney, 16 juli 2008.
De Paus met een saturno. Vaticaanstad, 24 juni 2009.
De Paus met een zwarte, Italiaanse Berslagieri. Vaticaanstad, 15 september 2010.

——
  Download deze gratis app om ons maandblad op uw tablet te lezen
  Volg HP/ De Tijd en Nick Muller
 
Volg HP/ De Tijd op Facebook

Onderwerpen