Spring naar de content

Mijn droom voor ons land: inspiratie voor onze koning

De inhuldiging van het kroonprinselijk paar werd ons aanvankelijk voorgesteld als een sober feest, zonder dure cadeaus. Dat zou geen pas geven, in deze zware tijden. Inmiddels zijn er een aantal persconferenties gegeven over wat ons te wachten staat op 30 april. Ik moest ze een paar keer kijken om het allemaal op te slaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Olga Kortz

De landelijke feestcommissie, die onder meer bestaat uit Richard Krajicek en Joop van den Ende, en geleid wordt door democraat Hans Wijers, gaf maandag een eerste uiteenzetting. Wijers, die ik van zichzelf weinig feestelijks vind hebben maar wie ik toevalligerwijs een keer ontmoet heb, op een feestje, het feestje waarop ik als 13-jarige mijn eerste passoa-jus dronk, maar dit geheel terzijde, onthulde het thema. Het thema luidt: ‘Mijn droom voor ons land, inspiratie voor onze koning.’ De commissie heeft alle inwoners van ons koninkrijk, en ook nadrukkelijk die uit het Caribisch gebied, opgeroepen hun ideale toekomst te verbeelden.

De vorm is vrij. Alles mag. Mensen mogen hun verkleedkleren aantrekken en een toneelstuk opvoeren, een gedicht schrijven, een tekening met waskrijt maken, eierdozen en WC-rollen beschilderen, noem maar op. Alles mag, zolang het maar inspiratie voor de koning oplevert. De beste inspiratie wordt verzameld op een online platform, www.mijndroomvooronsland.nl en moet ‘een staalkaart vormen van de dromen en ambities van Nederland’, en, zo benadrukte Wijers nogmaals: van het Caribisch gebied. Hier wordt vervolgens een boek van gemaakt, en de feestcommissie heeft het plan opgevat alle huishoudens van Nederland dit boek aan te bieden. Of alle huishoudens in het Caribisch gebied het boek ook ontvangen vertelt het verhaal niet.

Koningsspelen
De opmaat voor deze spannende dag vindt plaats op vrijdag 26 april. Dit is de dag waarop de koningsspelen worden georganiseerd. Dit houdt in dat alle basisschoolkinderen een gezond ontbijt gaan nuttigen en verder een sportdag op het programma hebben staan. Nee, erg creatief is de feestcommissie niet. Maar: de kinderen hebben op 26 april een dag vrij van school, dat is volgens Wijers ‘al een feest op zich’. Zo ken ik er ook nog wel een paar. De feestcommissie lijkt al haar goede ingevingen te hebben bewaard voor het gezellige idee met alle Nederlandse burgers, maar ook zeker die in het Caribisch gebied, op hetzelfde moment, met zijn allen (samen is namelijk het subthema deze dag) het koningslied ten gehore te brengen, onder leiding van een digitale dirigent. Voor het koningslied is de commissie in gesprek met een aantal artiesten. Ik gok dat het een soort polderfestivalmedly wordt van Blof, Kane en Van Velzen. En als ze het echt spectaculair willen maken: afgemixt door DJ Tiësto of Armin van Buuren.

Droom overzees
Mijn droom voor de toekomst is 30 april in het Caribisch gebied door te brengen. Daar is het 6 uur vroeger, dus tegen de tijd dat ik op zal staan heeft Nederland zijn synchrone zang- en dansact er hopelijk al op zitten. De passoa-jus (oranje!) zal rijkelijk vloeien. Ik wil best een boekwerk samenstellen van deze reis en ik wil bij deze de ambitie uitspreken dat het Caribisch gebied dit boek ook gaat ontvangen. Genoeg inspiratie voor de aanstaande koning, lijkt me. Die viert het voortaan ieder jaar overzees. En geef hem eens ongelijk.