Spring naar de content

Driewerf hoera voor de overheid

Omdat we allemaal dezelfde taal spreken, kunnen we met elkaar communiceren. Natuurlijk spelen daar wel problemen bij, maar door de bank genomen werkt het best goed.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Brenno de Winter

In de ICT is dat niet anders. Data wordt op een bepaalde manier opgeslagen en uitgewisseld. Als dit nu maar structureel op dezelfde manier gebeurt, dus goed gestandaardiseerd, dan kunnen we ook informatie uitwisselen. Daarom kunt u e-mail ontvangen, een website bekijken of genieten van een Whatsapp-bericht op uw smartphone.

Open standaarden
Maar niet iedere standaard is even toegankelijk. Sommige zijn slechts voorbehouden voor een bepaalde applicatie. Bij Skype is de standaard die wordt gebruikt geheim en werkt dus alleen voor de eigen applicatie. Bij andere vormen van internettelefonie is de standaard voor iedereen beschikbaar en kan ook iedereen zelf een applicatie bouwen op basis van die standaard.

In principe is het gebruik van open standaarden verplicht voor de overheid. Op die manier moet informatie goed uit te wisselen zijn. De organisatie die dat regelt is het Forum Standaardisatie. Op een lijst staan de standaarden die verplicht zijn en standaarden die eigenlijk gemeengoed zijn.

Vasthoudend
Alleen waar ‘verplicht’ bij de burger betekent dat iets moet, betekent dat voor de overheid dat het moet worden gedaan, tenzij er een goed excuus is. Comply or explain dus, pas toe of leg uit. Dat is op zich lastig, want veel overheden omhelzen om die reden open standaarden nog altijd niet.

Maar op de dag van de complimenten is het natuurlijk vooral driewerf hoera voor de vasthoudendheid van het Forum Standaardisatie. Zij zorgen ervoor dat computers van de overheid nog een beetje met elkaar kunnen praten.

Onderwerpen