Spring naar de content

Wijze les: ga alleen vreemd tijdens Carnaval

Er zouden twee momenten in het jaar zijn waarop je relatie op de proef gesteld wordt. In de zomervakantie, en tijdens Carnaval. Deze wijsheid leerde ik van een vriendin, op school in Brabant, de provincie waar ik opgroeide.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Olga Kortz

Ik was tijdens de zomervakanties mijn vriendje thuis inderdaad snel vergeten zodra ik in de ogen van Jules, Thibault of Nicolas keek. Ik voelde me daar bij thuiskomst altijd heel schuldig over. Zo schuldig dat ik het uiteindelijk uit moest maken.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Carnaval was een ander verhaal, vond ik. Carnaval telde niet. Zodra het Carnaval was gingen mannen opeens aan je zitten. Dat was geoorloofd. Als ik daar boos op zou reageren, zou ik het verwijt krijgen Carnaval niet te begrijpen. Ik zei er dus niets van. Mijn aanranders zijn allemaal vrijuit gegaan. Ik ging ervan uit dat mijn vriendje tijdens Carnaval andere meisjes aanrandde. Het hoorde erbij. Het was geen gevaar voor de relatie.

Ambtenarencarnaval
Wethouder Jo Dejong in Meerssen had minder geluk. Tijdens het ambtenarencarnaval dit jaar heeft hij een vrouwelijke ambtenaar proberen te zoenen. Met zijn tong. De vrouwelijke ambtenaar was hier danig door geschokt dat ze vervolgens alleen nog maar ziek thuis kon zitten.

Ik vind dit een overdreven reactie. Het ís een overdreven reactie. Daarom weigerde Dejong aanvankelijk dan ook zijn excuses aan te bieden. Uiteraard. De vrouwelijke ambtenaar is vast niet het enige slachtoffer dat hij deze Carnaval gemaakt heeft. Ik herinner me de lijstjes die ik met vriendinnen tijdens Carnaval bijhield. Er moest met minstens drie jongens getongzoend worden op een avond. Anders moest je je schamen.

Klacht
De vrouw besloot een klacht in te dienen bij een commissie. Ik ga ervan uit dat deze commissie zich in Meerssen bevindt. Daar wordt over het algemeen begrepen waar Carnaval over gaat. (Voor de slechte leerlingen onder ons: hossen, bier, en tongzoenen, met zoveel mogelijk verschillende mensen.) Dejong had zijn gelijk gekregen. Toch heeft het hem afgeschrikt.

Doofpot
Daar kan maar één reden voor zijn. Er zouden eerdere aanrandingsverhalen rondom zijn persoon in de doofpot zijn gestopt. Deze verhalen zouden zich niet tijdens Carnaval hebben afgespeeld. En dat is een dure fout. Een fout die hem nu zijn baan gekost heeft. Dejong is opgestapt. De vrouw heeft haar klacht ingetrokken. Mijn gedachten gaan uit naar alle betrokkenen. Carnaval duurt nog heel erg lang. 366 dagen om precies te zijn. Een tamelijk deprimerend idee.

Onderwerpen