Spring naar de content

Heb ik al een internetverslaving?

Sinds ik een smartphone heb bestaat ‘verveling’ niet meer. Een half uur wachten op een verlate afspraak? Geen frustraties, ik check nog even mijn Facebook, bekijk wat er zich op Twitter afspeelt, lees mijn mail bij, bespreek wat ik ga eten vanavond en complimenteer een vriendin met haar goede artikel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Als je eenmaal een smartphone hebt wil je niet meer zonder. Kún je niet meer zonder. Ga ik een weekje naar Spanje dan koop ik een internetbundel. Niet dat het per se nodig is, maar het kost ‘maar’ een tientje en dan ben je toch nog een beetje bereikbaar, blijf je een beetje op de hoogte van wat er in Nederland gebeurt en kun je die leuke vakantiekiekjes meteen posten – wel zo leuk.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Internetverslaving
Een recent onderzoek gepubliceerd in PLoS One, toont aan dat een internetverslaafde dezelfde afkickverschijnselen kan ervaren als drugsverslaafden. Ze onderworpen intensieve en minder intensieve internetgebruikers aan velerlei tests, waaruit bleek dat zware internetgebruikers veel grotere moodswings hadden na afsluiting van het internet dan de gematigde gebruikers. De resultaten tonen verder een sterke associatie tussen internetverslaving en depressie, het vertonen van impulsief gedrag en zelfs autistische trekjes. Afgesloten zijn van internet levert volgens onderzoeker Phil Reed van de Swansea University afkickverschijnselen op die gelijkwaardig zijn aan die van “illegal drugs like ecstasy.”

Ben ik al verslaafd?
Wanneer ben je verslaafd? Ik heb niet het gevoel dat mijn continue verbondenheid met internet een verslaving is, maar welke verslaafde heeft dat wel? Een dag mijn telefoon vergeten geeft levert fantoompijn in mijn broekzak op; ik ben niet compleet. En als ik iemand via WhatsApp een bericht stuur wil ik ook antwoord. Als dat te lang op zich laat wachten kan ik wel eens geïrriteerd raken. En ‘gebruikt u internet wel eens als manier om werk uit te stellen?’, vraagt een test.

Ik probeer genoeg te bewegen en gezond te eten, maar misschien is er ook actie geboden om de welvaartsziekte genaamd internetverslaving te voorkomen. Medici nemen internetverslaving inmiddels steeds serieuzer, misschien moet ik dat ook eens doen. Een weekendje elektronische rehab om te kijken hoe het mijn ontwenningsverschijnselen staat kan wellicht geen kwaad.

Weten of u al verslaafd bent? Doe hier een test.